Annons
Nyheter

Obama: Era drömmar är betydelsefulla

Obamas föregångare, George W Bush, kallar det ett "chockerande misslyckande" att så många svarta trakasseras och hotas i sitt eget land.
USA • Publicerad 4 juni 2020
USA:s förre president Barack Obama under sitt tal från hemmet i Chicago.
USA:s förre president Barack Obama under sitt tal från hemmet i Chicago.Foto: My Brother's Keeper Alliance/The Obama Foundation/AP/TT
USA:s tidigare president George|W Bush tillsammans med dåvarande presidentparet Michelle och Barack Obama 2016.
USA:s tidigare president George|W Bush tillsammans med dåvarande presidentparet Michelle och Barack Obama 2016.Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT

"Hur får vi slut på den allomfattande rasismen i vårt samhälle" frågar republikanen Bush i ett sällsynt uttalande som återges av amerikanska medier. Bush skriver att den brutala kvävningen av George Floyd plågar honom och hustrun Laura – och att det nu är dags att lyssna, snarare än att tillrättavisa, och syna Amerikas "tragiska misslyckanden".

En möjlighet?

Demokraten Obama, USA:s förste svarte president, manar parallellt landets städer att se över och reformera polismyndigheternas bruk av våld. Han understryker att han har förståelse för den förtvivlan och ilska som utlöst protesterna efter det polisingripande som ledde till den svarte, obeväpnade George Floyds död för nio dagar sedan. Men i det digitala anförandet från hemmet i Chicago slår Obama också an en optimistisk ton.

Annons

– Hur tragiska de senaste veckorna än har varit, så svåra och skrämmande och osäkra som de har varit, har de också inneburit en möjlighet för människor att bli medvetna om dessa underliggande tendenser, säger han och fortsätter:

– De ger oss möjlighet att arbeta tillsammans för att göra något åt dem, ta itu med dem, för att förändra USA och få landet att leva upp till sitt höga ideal.

Stark kontrast

Den förre presidenten vände sig också direkt till landets unga svarta befolkning.

– Jag vill att ni ska veta att ni är betydelsefulla. Jag vill att ni ska veta att era liv är betydelsefulla, att era drömmar är betydelsefulla.

Tonen i Obamas tal står i stark kontrast till efterträdaren Donald Trumps sätt att bemöta de omfattande protesterna, varav en del har blivit våldsamma. Republikanen Trump har genomgående krävt att landets städer och delstater ska sätta in tuffa polisåtgärder för att stävja oroligheterna och har hotat med att kalla in militären.

Obama nämnde inte Donald Trump i sitt tal, men har indirekt kritiserat den nuvarande presidentens styre flera gånger de senaste veckorna.

Tidigare protester

Obamas anförande var en del av en paneldebatt med USA:s förre justitieminister Eric Holder och andra tongivande svarta personer. Debatten arrangerades av "My Brother's Keeper", ett initiativ riktat till unga svarta som Obama startade 2014 i kölvattnet av den dödliga polisskjutningen mot den svarta tonåringen Michael Brown i Ferguson i delstaten Missouri.

Uppmärksammade fall av polisiärt dödligt våld mot obeväpnade svarta ägde även rum under Obamas och Bushs presidentskap. Bush gjorde dock inga offentliga uttalanden om polisvåld mot svarta när han var president, enligt en genomgång som tidningen The New York Times gjort.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons