Annons

Mediesajter nere i Ryssland

Den som publicerar "falska" nyheter om den ryska militären kan straffas med fängelse, enligt ett beslut från statsduman.
Samtidigt har flera nyhetssajter begränsats i landet, som utövar allt hårdare kontroll över medierna.
Ukrainakriget • Publicerad 4 mars 2022
Facebook och flera mediers webbar ligger nere i Ryssland. Arkivbild.
Facebook och flera mediers webbar ligger nere i Ryssland. Arkivbild.Foto: AP/TT

Det kan bli upp till 15 års fängelsestraff för den som "medvetet publicerar falsk information" om de ryska styrkorna, enligt ett lagförslag som antagits i det ryska underhuset. Ännu hårdare straff kan bli aktuella om spridningen bedöms få allvarliga konsekvenser.

Enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax röstade 401 av parlamentsledamöterna för förslaget, medan inga röstade emot eller avstod.

Annons

Tillgången till flera mediers sajter har begränsats i Ryssland, meddelar den ryska tillsynsmyndigheten för medier, Roskomnadzor.

Det gäller BBC, Meduza, Deutsche Welle, den USA-finansierade Radio Free Europe/Radio Libertys ryskspråkiga sajt och Svoboda, enligt beskedet.

Facebook och flera mediers webbplatser – däribland brittiska BBC, tyska Deutsche Welle och USA-stödda Radio Free Europe – rapporterades under natten ligga nere i Ryssland. Även den oberoende ryska nyhetssajten Meduza uppgav att dess webbplats inte längre är tillgänglig i Ryssland.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina inleddes förra veckan har pressen ökat på landets oberoende medier – även om pressfriheten redan tidigare var ytterst begränsad i landet.

De ryska myndigheterna har förbjudit medier att beskriva kriget i Ukraina med ord som "krig", "offensiv" eller "invasion". Bara officiell information från myndighetskällor får rapporteras.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons