Annons
Nyheter

Tysk magsop mot ECB

Tysklands författningsdomstol ger Europeiska centralbanken (ECB) en rejäl magsop.
Bankens stödköp av statsobligationer ifrågasätts i ett utslag som kan få stora konsekvenser för både ECB och hela EU.
Ekonomi • Publicerad 5 maj 2020
Christine Lagarde är chef för Europeiska centralbanken, ECB. Arkivbild.
Christine Lagarde är chef för Europeiska centralbanken, ECB. Arkivbild.Foto: Michael Probst/AP/TT

Stödköpsprogrammet PSPP har pågått sedan 2015 som en av ECB:s åtgärder för att bekämpa eurokrisen. Systemet är helt ok, har EU-domstolen tidigare konstaterat.

Fast det tycker inte domarna i Bundesverfassungsgericht (BVG) – den tyska författningsdomstolen – i Karlsruhe.

Annons

Den tyska centralbanken Bundesbank måste nu inom tre månader sluta köpa obligationerna, om inte ECB kan bevisa att köpen är nödvändiga.

"Bundesbank kan inte längre delta i implementerandet och utförandet av ECB:s beslut i frågan, om inte ECB:s styrande råd tar ett nytt beslut som visar att (stödköpsprogrammet) PSPP inte är oproportionerligt när det gäller de ekonomiska och finansiella effekterna", heter det i domarnas utslag.

Kan fortsätta?

Fallet har väckts av en grupp forskare som anser att stödköpet i praktiken är ett sätt att direktfinansiera regeringar i strid mot EU:s grundläggande fördrag.

Så långt går dock inte domstolen i Karlsruhe. Och diverse analytiker räknar inte heller med att ECB ska ha några större problem att bevisa det som domstolen vill om att fördelarna är betydligt större än kostnaderna.

– Med sin armada av specialister kommer det att bli lätt för ECB att genomföra en sådan kontroll. ECB:s obligationsköp kommer att fortsätta. Dagens beslut förändrar inte det, säger Jörg Krämer på tyska Commerzbank till nyhetsbyrån Reuters.

Slag mot domstol

Beslutet kan ändå få rejäla konsekvenser. Det tyska utslaget är en ordentlig skrapa mot EU-domstolens tidigare godkännande av PSPP. Det ger vind i seglen för exempelvis Polen och Ungern som båda varit starkt kritiska mot flera domstolsutslag på senare år.

"Det farligaste i BVG:s beslut är ifrågasättandet av EU-domstolen i ett läge när auktoritära regeringar försöker slå ner på EU-rättens företräde. Om de (BVG) kan göra det så kan alla göra det", skriver juridikprofessorn Matthias Goldmann vid Goethe-universitetet i Frankfurt på Twitter.

Fakta: ECB, PSPP och PEPP

Europeiska centralbanken, ECB, har sedan 2015 stödköpt statsobligationer för 2 000 miljarder euro inom ramen för vad som döpts till PSPP – Public Sector Purchase Programme (Stödköpsprogram för offentliga sektorn). PSPP har godkänts av EU-domstolen, men av kritikerna anklagats för att vara ett sätt att subventionera statsskulder.

När Tysklands författningsdomstol nu kritiserar PSPP väcks även frågetecken om framtiden för ECB:s senaste stödprogram, PEPP – Pandemic Emergency Purchase Programme (Stödköpsprogram för pandeminödläget).

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons