Annons

Marinen vill ha tips på ubåtsobservationer

Den svenska marinen uppmanar öbor i Stockholms skärgård att rapportera in misstänkta observationer, som periskop och onaturliga vågsvall.
Ukrainakriget • Publicerad 10 mars 2022
Marinen ber allmänheten om tips på misstänkt aktivitet i skärgården. Arkivbild.
Marinen ber allmänheten om tips på misstänkt aktivitet i skärgården. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg / TT

Marinen önskar också tips på personer som förtöjer eller går iland vid skyddsobjekt eller om någon ankrar där ankringsförbud gäller, rapporterar tidningen Skärgården.

–  Vi får rätt mycket tips i dagsläget och har märkt av en ökning på senare tid rörande bland annat drönare, säger Anders Engqvist, Marinens säkerhetschef, till tidningen.

Annons

Han råder folk att filma och samtidigt med ord beskriva vad man ser.

Bakgrunden är det försämrade säkerhetsläget efter Rysslands invasion i Ukraina.

Överbefälhavare Micael Bydén säger efter ett sammanträde i riksdagens utrikes- och försvarsutskott att alla måste förstå sitt ansvar.

– Det kan vara så att en enskild information som finns någonstans i dag kan vara avgörande, så rapportera det som avviker.

– Alla kan vara mer uppmärksamma i dag, följ nyhetsrapporteringen och var kritisk mot information ni tar till er. För ingen information vidare som inte är faktabelagd.

Även försvarsminister Peter Hultqvist (S) anser att man ska ta marinchefens uppmaning seriöst.

– Att han säger det innebär att man ska ta det på allvar.

På frågan om man ser en ökad aktivitet i skärgården svarar Hultqvist:

– Jag tror att det räcker med att han har konstaterat det här och vill ha in information om det är så att någon ser någonting.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons