Annons
Nyheter

Ohälsa gör att många slutar i välfärdsyrken

Under första halvåret i år var det fler anställda som lämnade välfärdssektorn på grund av nedsatt arbetsförmåga, beroende på fysisk eller psykisk ohälsa, än på grund av arbetsbrist, rapporterar .
Arbete • Publicerad 14 juli 2022
Många lämnar yrken inom välfärdssektorn på grund av ohälsa. Arkivbild.
Många lämnar yrken inom välfärdssektorn på grund av ohälsa. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Tidningen hänvisar till statistik från Omställningsfonden, en stiftelse som ägs av arbetsgivarorganisationer och fackförbund inom välfärden.

Siffrorna visar att 286 anställda sades upp på grund av arbetsbrist och att 309 kom överens med arbetsgivaren om att sluta på grund av nedsatt arbetsförmåga.

Annons

De grupper där anställningar oftast avslutats på grund av nedsatt arbetsförmåga är undersköterskor, förskollärare och vårdbiträden.

"Det är kvinnodominerade yrken inom kommuner som har störst antal avslut av anställning på grund av nedsatt arbetsförmåga", säger Anita Grönberg, verksamhetschef på Omställningsfonden, i ett pressmeddelande.

De yrken där flest sagts upp på grund av arbetsbrist under de första sex månaderna i år är fordonsförare, lärare och personlig assistent.

Under hela 2021 sades 1 040 välfärdsanställda upp på grund av arbetsbrist och 637 personer slutade på grund av nedsatt arbetsförmåga.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons