Annons
Nyheter

Ökat hot – polisen nekar ny koranbränning

Polisen säger nej till en ny koranbränning utanför turkiska ambassaden i Stockholm efter dialog med Säpo – som varnar för ökat hot mot Sverige.
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) kommenterar beslutet med att det finns en laglig möjlighet att göra begränsningar i yttrandefriheten.
Säkerhet • Publicerad 8 februari 2023
Det blir av allt att döma ingen ny bränning av en koran i Stockholm den här veckan, sedan polisen avslagit en ansökan. På bilden den högerextreme politikern Rasmus Paludan utanför Turkiets ambassad för en tid sedan. Arkivbild.
Det blir av allt att döma ingen ny bränning av en koran i Stockholm den här veckan, sedan polisen avslagit en ansökan. På bilden den högerextreme politikern Rasmus Paludan utanför Turkiets ambassad för en tid sedan. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bakom ansökan, som avsåg en demonstration klockan 12 på torsdagen, står en kulturförening från Stockholmsområdet. Polisen nekar med hänvisning till att den allmänna ordningen och säkerheten inte kan garanteras.

– Vi har naturligtvis haft en dialog med Säpo innan vi fattade det här beslutet, säger polisens presstalesperson Ola Österling till SVT.

Annons

Polisen skriver på sin hemsida att tidigare koranbränningar väckt starka reaktioner internationellt, vilket påverkat hotbilden mot Sverige. En ny sammankomst hade enligt polisen kunnat orsaka "allvarliga störningar av den nationella säkerheten".

Ska överklaga

Kulturföreningen skriver i ett mejl till TT att den ska överklaga polisens beslut till förvaltningsrätten.

Säpo varnade tidigare under onsdagen för ett ökat antal hot om attentat mot Sverige från våldsbejakande islamister. Man vill dock inte kommentera huruvida man rått polisen att avslå ansökan.

– Säkerhetspolisen utbyter löpande lägesbilder och delar underrättelser med Polismyndigheten, men vi kan inte gå in närmare i detalj på hur det samarbetet ser ut, säger Säpos presstalesperson Adam Samara till TT.

"Stark yttrandefrihet"

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) kommenterar det nekade demonstrationstillståndet med att det är polisen som har fattat beslutet och därför ska redogöra för det, och säger vidare att det finns en laglig möjlighet att göra begränsningar i yttrandefriheten.

– Yttrandefriheten i Sverige är utomordentligt stark och sedan har vi en ordningslag som polisen ska använda när de bedömer ansökning om tillstånd, till exempel för en sådan här manifestation, säger Strömmer.

– Det finns också en laglig möjlighet att göra begränsningar till exempel när det gäller att upprätthålla ordning och säkerhet. Hur den bedömningen görs i det konkreta fallet är däremot upp till polisen att avgöra.

TT: Skulle demonstrationer mot Turkiet och president Erdogan kunna stoppas med samma motivering?

– Jag spekulerar inte i hypotetiska situationer, utan varje tillståndsfråga bedöms av polisen utifrån det starka grundlagsskyddet för yttrandefriheten och ordningslagens regler. Utöver det har jag inga kommentarer i nuläget.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons