Annons
Nyheter

Oktober billigaste elmånaden i söder

Oktober bjöd på det lägsta elpriset hittills i år i södra Sverige. Bakom ligger det milda vädret och ett överskott av flytande naturgas i Europa, rapporterar .
Ekonomi • Publicerad 1 november 2022
Snittpriset för el i sydligaste Sverige var 81 öre per kilowattimme i oktober. Arkivbild.
Snittpriset för el i sydligaste Sverige var 81 öre per kilowattimme i oktober. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg / TT

– Vi får in flytande naturgas från tankfartyg i europeiska hamnar. De leveranserna har ökat väldigt mycket efter att Ryssland stoppade sina gasleveranser, säger Hampus Elmfors, pris- och produktchef på Eon, till SVT.

Det rörliga snittpriset för elområde 4 (södra Götaland) var 81 öre per kilowattimme i oktober, att jämföra med 242 öre i september och 305 öre i augusti, enligt siffror från elbörsen Nord Pool.

Annons

Mildvädret har gjort att elförbrukningen för att värma hus har gått ned. Mycket blåst, att exporten till Danmark minskat på grund av kabelunderhåll och att industrier infört elsparåtgärder är annat som sänkt priset, enligt Eon.

Hampus Elmfors säger till SVT att det är svårt att veta hur höga elpriserna blir under vintern.

– Men vi kan nog räkna med lika höga eller till och med ännu högre priser än förra vintern.

I elområde 1 och 2 (Norrland) låg snittpriset på drygt 50 öre i oktober, att jämföra med årslägsta i mars på cirka 23 öre. I elområde 3 (Svealand och norra Götaland) hamnade oktoberpriset på strax över 80 öre, mot årslägsta i februari på 77 öre.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons