Annons
Nyheter

Oljefonden rensar ut kol-aktier

Ekonomi • Publicerad 13 maj 2020
Den norska oljefonden, som byggts upp av intäkter från den norska oljeindustrin, rensar ut flera kolaktier ur portföljen. Arkivbild.
Den norska oljefonden, som byggts upp av intäkter från den norska oljeindustrin, rensar ut flera kolaktier ur portföljen. Arkivbild.Foto: Nordlicht/AP/TT

Den norska oljefonden, med tillgångar på omkring 10 200 miljarder norska kronor, rensar ut i portföljen. Aktier i flera bolag som använder eller producerar kol plockas bort, enligt nya riktlinjer.

Det innebär att fonden dumpar sitt innehav i gruvkoncerner som Glencore och Anglo American, men även i energibolag som RWE; Sasol och AGL Energy.

Annons

Vissa bolag placeras enligt de nya riktlinjerna under observation och riskerar att dumpas i ett senare skede om de inte fattar rätt beslut när det gäller kolanvändningen, enligt fonden.

Stortinget i Oslo fattade för snart ett år sedan beslut om att oljefonden inte längre får investerar i bolag som producerar mer än 20 miljoner ton kol per år eller som producerar mer än tio gigawatt med hjälp av kolkraft.

Redan före det beslutet hade fonden en regel som förbjuder ägande av aktier i bolag som tjänar mer än 30 procent av sina intäkter på kol.

Oljefondens tillgångar består av aktier, obligationer och fastigheter runt om i världen, som köpts med hjälp av den norska statens intäkter från den norska oljeindustrin.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons