Annons
Nyheter

Oljejätte mörkade klimatfaran i årtionden

Det amerikanska olje- och gasbolaget Exxon Mobil gjorde klimatmodeller som redan från 70-talet förutsåg den globala uppvärmningen.
Men företagets ledning argumenterade mot de egna forskarnas förutsägelser, som nu visat sig vara väl så pricksäkra om klimatet.
USA • Publicerad 12 januari 2023
Exxon Mobil anklagas på nytt för att ha dolt sin vetskap om hur olja och gas påverkar klimatet. Arkivbild.
Exxon Mobil anklagas på nytt för att ha dolt sin vetskap om hur olja och gas påverkar klimatet. Arkivbild.Foto: Matt Rourke/AP/TT

Redan 2015 avslöjades att Exxon Mobil länge känt till vad som leder till klimatförändringarna. En studie i tidskriften Science slog på torsdagen detaljerat fast hur precisa fossiljättens finansierade forskare var i sina beräkningar av uppvärmningen.

Men från bolaget hördes under åren mest bara desinformation.

Annons

Dåvarande vd:n sade 1999 att projektioner om det framtida klimatet baseras på totalt oprövade klimatmodeller eller oftare ren spekulation. Efterträdaren hävdade 2013 att klimatmodellerna inte var kompetenta.

Att "Exxon visste" är ställt utom allt tvivel enligt studiens huvudförfattare Geoffrey Supran, professor i miljövetenskap vid Miamis universitet.

– Vår analys av datan ger oss lufttäta bevis för att Exxon Mobil korrekt förutsåg global uppvärmning åratal i förväg, vände sig om och attackerade den underliggande vetenskapen, säger han.

En talesperson från Exxon Mobil slår ifrån sig i ett skriftligt uttalande:

"Den här saken har kommit upp flera gånger på senare år och varje gång har vårat svar varit detsamma: De som talar om att 'Exxon visste' har fel i sina slutsatser."

Flera rättsprocesser har tidigare inletts mot Exxon Mobil, ett av världens största bolag i sin bransch, med anklagelser om att det funnits vetskap om vilka skador oljan och gasen orsakar klimatet – samtidigt som bolaget sått tvivel om att klimatförändring verkligen sker.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons