Annons
Nyheter

Börsen vände ras till marginell nedgång

Efter ett inledande ras på måndagsmorgonen vände Stockholmsbörsen uppåt. Ett förestående utrikesministermöte om Ukrainakriget spred hopp på marknaden.
OMXS-index återhämtade sig starkt men stängde ändå på minus 0,4 procent.
Börs • Publicerad 7 mars 2022
Krigsoro och oljeprischock skakade börsen, men ett utrikesministermöte mellan Ryssland och Ukraina i Turkiet väckte hopp. Arkivbild.
Krigsoro och oljeprischock skakade börsen, men ett utrikesministermöte mellan Ryssland och Ukraina i Turkiet väckte hopp. Arkivbild.Foto: Joakim Ståhl/SvD-TT

Marknaden ville först bort från allt som upplevdes som riskfyllt, då man såg en risk för att kriget skulle kunna få bestående effekter på världsekonomin när det i helgen börjat diskuteras ett västligt embargo mot rysk gas och olja. Under den inledande handeln rasade OMXS-index med över 4 procent.

Men sedan det rapporterats om ett möte mellan Rysslands och Ukrainas utrikesministrar i Turkiet vände det uppåt. OMXS-index låg under eftermiddagshandeln till och med på plus under en period, men stängde alltså på minus.

Annons

Räknat från årsskiftet har index tappat cirka en femtedel av sitt värde.

Verkstad i topp

I topp bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index fanns flera tunga verkstadsaktier. Sandvik steg 3,6 procent, Alfa Laval ökade 3,1 procent och Atlas Copco klättrade 2,5 procent.

Aktier med exponering mot olja och krigsmateriel gick också starkt. Lundin Energy steg 1,9 procent, medan Saab ökade 5,8 procent.

Storbankerna bromsade dock återhämtningen i sällskap med indextungviktare som telekombolaget Ericsson och klädjätten H&M, vars aktier sjönk 3,3 respektive 3,5 procent.

Priset på naturgas på råvarubörsen i Amsterdam steg på eftermiddagen till 261 euro per megawattimme, en uppgång med 36 procent. Detta efter att ha noterat en ny historisk rekordnivå på 335 euro per megawattimme i morgonens handel.

Tio kronor för en dollar

Världsmarknadspriset på råolja lyfte samtidigt drygt 4 procent till 123 dollar per fat. Under nattens handel var priset uppe över 139 dollar per fat som högst.

Kronan tog stryk när det blev som mest trångt i dörren på valutamarknaden och noterades som lägst på 10:04 kronor per dollar – den svagaste kronkursen sedan 2002. Den svenska valutan stärktes något på eftermiddagen, men en dollar kostade fortfarande över 10 kronor vid börsstängning.

De ledande europeiska börserna backade. FTSE100-index i London tappade 0,2 procent och CAC40-index i Paris gick ned 1,3 procent. DAX-index i Frankfurt hade vid 18-tiden backat 2,0 procent.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons