Annons
Nyheter

Ont om motgift till ormbitna hundar

200 personer – ungefär så många blir ormbitna i Sverige varje år. Men hundarna som drabbas är tiodubbelt fler. Även om de flesta överlever bettet är det viktigt att snabbt uppsöka vård, men klinikernas motgift räcker inte till alla.
Djur • Publicerad 13 juni 2021
Över 2|000 hundar blev ormbitna under 2020, en ökning på 41 procent mot föregående år, visar ny statistik från Agria Djurförsäkringar. Arkivbild.
Över 2|000 hundar blev ormbitna under 2020, en ökning på 41 procent mot föregående år, visar ny statistik från Agria Djurförsäkringar. Arkivbild.Foto: Cornelius Poppe

Under 2020 resulterade över 2 000 ormbett i veterinärbesök, en ökning med 41 procent mot föregående år, visar ny statistik från Agria Djurförsäkringar.

– En så här markant ökning har vi aldrig sett förut. Vi tror att det är någon form av coronaeffekt med väldigt många som semestrat hemma och varit ute i den svenska naturen, man har levt båt- och skärgårdsliv i större utsträckning, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef på Agria Djurförsäkringar.

Annons

Exakt hur många hundar som dör av huggormsbett i Sverige varje år är oklart. Patrik Olsson uppskattar att det rör sig om cirka 20 stycken.

Mest på bettet var ormarna i Stockholmsregionen samt i Västra Götaland. Huggormar trivs i skärgården vilket kan förklara att dessa platser toppar listan.

Anna Tidholm, som länge jobbat som veterinär, tycker inte att man ska göra någon stor sak av siffrorna. Även hon tror att hundarna kan ha blivit mer exponerade under pandemin, men att antalet ormar eller hundar skulle ha ökat tycker hon känns osannolikt.

Enligt henne kommer ofta fallen i en klump under vår och sommar när det varit varmt, soligt väder och många varit utomhus. Då är ormarna lite trötta och hinner inte undan.

Håll hunden nära

Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska Kennelklubben, tycker att ett stort ansvar vilar på hundägarna att hålla sin fyrbente vän under uppsikt.

– Vid den här tiden ska inte hundar springa lösa i skog och mark, säger han.

Stenrös, högt gräs och husgrunder är några av de platser där ormarna gärna gömmer sig. Oftast blir hunden biten i tassen och nosen när de går för långt fram eller råkar springa på den.

– Ormbett ska alltid behandlas med stor försiktighet, man ska aldrig säga "det här är inget farligt" för det kan det visst vara, säger Anna Tidholm och rekommenderar att alltid söka djursjukvård.

Saknas motgift

Under de senaste åren har man börjat ge hundarna serum, ett motgift som är framtaget för människor men som är mycket effektivt hos hundar. Det finns dock inte på alla kliniker.

– Serum är jättebra men det finns två problem med det. Dels är det dyrt, en dos kostar cirka 6 000 kronor, och det andra problemet är att det inte görs i några större mängder för människor, säger hon.

Annons

Det gör att det kan vara ont om serum för alla ormbitna hundar och katter, särskilt när säsongen pågått ett tag.

– Vi måste hushålla med det för vi har inte att ge till alla, även om djurägarna vill.

Oftast går bra dock även när djurägare avstår serum, säger Tidholm, och det faktum att så många söker vård gör att få hundar dör av ormbetten.

Faktaormbett hos hundar

Alla hundraser kan bli bitna men några raser som sticker ut är dansk-svensk gårdshund, staffordshire bullterrier och wachtelhund. De flesta hundar blir bitna i nosen, men värst drabbade är djuren som blir bitna i tassen. Ett bett i tassen kan leda till dödlig utgång.

Farligast kan det bli för gamla hundar eller de med kort nos eftersom svullnaden försvårar andningen. Svullnaden kan komma på en gång eller efter ett tag.

Källa: Agria Djurförsäkringar, Svenska Kennelklubben

Faktaormbett hos hundar

Var uppmärksam på platser där det finns stenrösen, sten, fält, högt gräs och husgrunder.

Håll din hund under god uppsikt, särskilt vid varmt och soligt väder då ormarna gärna letar sig fram.

Om du misstänker att hunden har blivit biten av en huggorm, försök att bära den för att undvika att giftet sprids och håll den i stillhet.

Förutom vila behövs ofta understödjande behandling som smärtstillande och vätska under ett par dagar. I vissa fall kan hunden behöva motgift.

Först märks ormbettet inte så mycket, men efter ett tag blir djuret trött och vill helst ligga ned. Efter någon eller några timmar svullnar den bitna kroppsdelen.

Om bettet har tagit i nosen eller i läpparna svullnar ansiktet upp mycket kraftigt och når ett maximum efter ett till två dygn. Läpparna kan bli ett par centimeter tjocka och svullnaden kan sjunka ner på halsen. Om bettet tar i en tass svullnar den upp och svullnaden kan sprida sig uppåt benet.

Källa: Agria Djurförsäkringar

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons