Annons
Nyheter

Opec ökar oljeproduktionen

Ekonomi • Publicerad 2 juni 2022
Opecs generalsekreterare Mohammad Sanusi Barkindo, under ett möte i mars. Arkivbild.
Opecs generalsekreterare Mohammad Sanusi Barkindo, under ett möte i mars. Arkivbild.Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT

Oljeproduktionen från Opec-plus kommer att öka med 648 000 fat om dagen – i stället för 430 000, som var det tidigare beskedet. Det meddelade oljeorganisationen under dagens möte i Wien, rapporterar Bloomberg.

Trots det stora beslutet kommer oljekartellen inte att hålla någon presskonferens för att förklara bakgrunden till valet.

Annons

Opec-plus består av de 13 ursprungliga Opec-länderna, tillsammans med ytterligare tio av världens största oljeexportörer – bland annat Ryssland.

Världsmarknadspriset på råolja har sedan årsskiftet lyft kraftigt. Ett terminskontrakt för leverans av så kallad brentolja nästa månad steg med 1,6 procent till 117:50 dollar per fat under onsdagens handel och rusade därmed uppåt med 56 procent sedan årsskiftet.

Inför mötet inleddes en diskussion bland Opec-länderna om att peta Ryssland från kvotsamarbetet, enligt källor till tidningen Wall Street Journal.

Nästa sammanträde blir den 30 juni.

Fakta: Rysk oljeexport når inte upp till kvotnivå

Ryssland har tillsammans med ett tiotal andra oljeländer sedan 2016 koordinerat sin produktionsvolym i ett kvotsystem tillsammans med de 13 Opec-länderna.

Opec-plus har sedan i fjol gjort upp om en stegvis ökning av oljeproduktionen i ett samarbete. Men Ryssland har inte klarat av att uppfylla sin exportkvot på flera månader och landets oljeexport ser till följd av sanktioner ut att falla i år i stället för att öka.

Opec-plus-länderna står för mer än hälften av världens oljeproduktion. De väntas på ett möte på torsdag bekräfta att de fortsätter månadsvis öka produktionen med 432 000 fat per dag.

Opec har tidigare plockat bort sanktionerade länder – som Libyen, Venezuela och Iran – från samarbetet kring produktionskvoter.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons