Annons
Nyheter

Operation Rimfrost avslutas innan sommaren

Den nationella insatsen Operation Rimfrost har gett resultat. Men insatsen kommer att avslutas innan sommaren. Fram till dess kommer polisen att lägga till ännu ett område till operationen: Uppsala.
Skåne • Publicerad 20 februari 2020
Stefan Hector, kommenderingschef för den nationella särskilda händelsen Operation rimfrost. Arkivbild.
Stefan Hector, kommenderingschef för den nationella särskilda händelsen Operation rimfrost. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Det grova våldet har eskalerat i Kristianstad. Här har två unga Kristianstadsbor skjutits till döds och en ung man har skottskadats. Bilar har sprängts, fastigheter beskjutits och en handgranat sprängts i hjärtat av staden. Operation Rimfrost har vid flera tillfällen under vintern riktat sitt fokus mot Kristianstad.

I Malmö ser polisen direkta resultat av operationen som kraftsamlat arbetet mot kriminalitet. Bland annat har de beslagtagit fler skjutvapen.

Annons

– I Malmö och i Region syd har vi en stor del av de allvarligaste konflikterna i Sverige. Tack vare de senaste insatserna har vi kunnat bryta den akuta situationen, säger Mattias Sigfridsson, tillförordnad chef för polisområde Malmö till Sydsvenskan.

Nu har polisen beslutat att rikta operationen också mot Uppsala: där finns flest skjutningar per 100 000 invånare, och lägst antal poliser per skjutning.

Operation Rimfrost inleddes efter att en 15-årig pojke mördades vid Möllevångstorget i Malmö i november förra året. Arbetet som påbörjats kommer att fortsätta även efter operationens slut.

– Vi fortsätter i Syd med den kraft som vi använder i dag, men vi adderar region Mitt och Uppsala, säger Stefan Hector, nationell kommenderingschef för Rimfrost,

Mattias Sigfridssonsäger att region Syd kommer att vara väl förberedd på en avveckling av Rimfrost.

– Vi började väldigt tidigt med att titta på hur vi ska omhänderta det goda arbetet. Under januari och februari har vi arbetat hårt med att titta på de erfarenheter vi fått och hur vi kan förbättra våra metoder för att bli starkare. Arbetet på gatan fortsätter med samma kraft, säger han.

Fakta: Operation rimfrost

Operation rimfrost är en så kallad nationell särskild händelse. Beslutet om att starta operationen fattades av Mats Löfving, chef för polisens Nationella operativa avdelning, den 11 november i fjol.

Rimfrost startades med anledning av flera allvarliga våldsdåd i Sverige under hösten, där mordet på en 15-årig pojke i Malmö den 9 november var det som fick "bägaren att rinna över", sade Mats Löfving.

Operationen har fyra målformuleringar:

Sprängningar och skjutningar i gängmiljö ska minska.

Antalet personer som ingår i kriminella nätverk ska reduceras.

Antalet beslag av vapen och sprängämnen ska öka.

Allmänhetens trygghet ska öka med hjälp av fler synliga poliser.

Stefan Hector, operativ chef på Noa, leder arbetet nationellt.

Exempel på tidigare nationella särskilda händelser är vid terrordådet på Drottninggatan 2017 och skogsbränderna 2018.

Källa: Polisen

TT
Catharina SigalaSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons