Annons

Öppning för idrott utan publik i USA i sommar

Inga åskådare och idrottare som testas ofta och bor isolerade på hotell.
Det är vad som krävs om idrotten i USA ska kunna komma i gång redan i sommar.
Allmänt • Publicerad 16 april 2020
Anthony Fauci, chef vid USA:s institut för smittskyddsforskning.
Anthony Fauci, chef vid USA:s institut för smittskyddsforskning.Foto: Alex Brandon/AP/TT

Det är Anthony Fauci, chef vid USA:s institut för smittskyddsforskning och med i Vita husets arbetsgrupp för att bemöta coronaviruset, som i en intervju öppnar för möjligheten att den slumrande amerikanska sportvärlden ska kunna återuppväckas i sommar.

– Det finns ett sätt att göra det, säger Fauci till Snapchats show "Good Luck America".

Annons

– Ingen kommer till arenorna. Sätt dem (idrottarna) på stora hotell, var man nu vill spela. Håll dem välövervakade och testa dem ungefär varje vecka och försäkra sig om att de inte smittar varandra eller sina familjer – och låt dem spela klart säsongen.

Många döda

Totalt har 28 300 amerikaner avlidit i covid-19, sjukdomen som orsakas av coronaviruset. USA är nedstängt och ligor som NHL och NBA har pausat sina säsonger sedan en dryg månad tillbaka.

Uppgifter finns om att NBA överväger att kunna avsluta basketsäsongen, antingen i Las Vegas eller på Bahamas. North Dakota har nämnts som en tänkbar plats där NHL kan sätta fart på ishockeysäsongen igen.

Även herrarnas PGA-tour i golf uppges planera för att återuppta säsongen utan publik i början av juni i Texas.

"Kan dröja"

Men det kan dröja länge innan åskådarna åter välkomnas på de amerikanska idrottsläktarna.

– De stora evenemangen är något av det sista vi kan återuppta. Att samla 10 000, 20 000 eller 50 000 människor på ett och samma ställe, säger New Yorks borgmästare Bil de Blasio.

– Det är motsatsen till social distansering, så jag tror att det kan dröja ett tag.

Los Angeles borgmästare Eric Garcetti säger att Kalifornien kanske inte kommer att arrangera publika idrottsevenemang och konserter förrän 2021.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons