Annons
Nyheter

"Orimlig väntan" för patienter med postcovid

Varannan patient med postcovid har fått vänta orimligt länge på vård. Det visar en första rapport från Myndigheten för vård- och omsorgsanalys, som granskat vården av dessa patienter.
Coronaviruset • Publicerad 1 april 2022
Varannan patient med postcovid har fått vänta "orimligt länge" på vård. Arkivbild.
Varannan patient med postcovid har fått vänta "orimligt länge" på vård. Arkivbild.Foto: Erik Nylander/TT

Enligt rapporten är det också svårt att bedöma om patienterna får kvalitativ vård, eftersom behoven är olika och kunskapsläget fortfarande osäkert kring vad som är bra vård.

"Den stora variationen i symtom påverkar vårdbehovet. Det påverkar också vilken sorts vård man behöver och vilken sorts vårdpersonal man behöver träffa", säger Siri Ståhle, projektledare på Myndigheten för vård- och omsorgsanalys i ett pressmeddelande.

Annons

Personer med postcovid har många olika symtom och behoven varierar, liksom deras upplevelser av vården. Postcovidvården har, enligt myndigheten, flera utmaningar som redan funnits i hälso- och sjukvården sedan tidigare, till exempel bristande samordning och långa väntetider.

Drygt hälften av personerna i undersökningen upplevde att de fått vänta orimligt länge på att få vård.

Fakta: Postcovid

Postcovid står för "postinfektiöst tillstånd efter covid-19". Det är ett samlingsnamn för personer som har kvarvarande symptom efter en infektion. Det kan också handla om patienter med sviter av långvarig behandling inom intensivvården.

Symtomen varierar stort, men kan exempelvis vara svår trötthet och allmänt sämre hälsa. Det kan också handla om allvarligare symtom som störningar i det autonoma nervsystemet, nedsatt lungfunktion eller skador på inre organ.

En patient kan också ha flera symtom. Många symtom är också vanliga vid andra sjukdomar.

Postcovid förekommer hos både personer som haft svår sjukdom och bland dem som haft lindrigt sjukdomsförlopp. Både äldre och yngre drabbas, och även barn.

Källa: Socialstyrelsen

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons