Annons
Nyheter

Orkade inte värnplikten – döms till fängelse

Brott • Publicerad 12 maj 2020
En tonåring döms till fängelse i 14 dagar efter att ha uteblivit från Försvarsmaktens grundutbildning i Halmstad. Arkivbild.
En tonåring döms till fängelse i 14 dagar efter att ha uteblivit från Försvarsmaktens grundutbildning i Halmstad. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

En 19-årig man döms till 14 dagars fängelse efter att ha uteblivit från Försvarsmaktens grundutbildning i Halmstad dit han kallades förra året, skriver Hallandsposten.

Tonåringen dök aldrig upp under dagen då han skulle inställa sig och ringde aldrig sin handläggare för att meddela det. I förhör med polisen har tonåringen erkänt brott mot totalförsvaret utan att kunna förklara varför han uteblev, mer än att han inte orkade. Han uppgav dock att han haft problem med oro och depressioner under sitt liv, och att det kunde vara en förklaring till hans agerande.

Annons

Halmstads tingsrätt ser inte hans psykiska mående som en förmildrande omständighet i fallet, och skriver i domen att han har varit medveten om sin skyldighet att delta.

Den som uppsåtligen avviker eller uteblir från värnplikten kan dömas till böter eller fängelse i högst ett år.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons