Annons
Nyheter

"Osäkerheter" sänker EU-prognos ytterligare

EU • Publicerad 11 juli 2022
EU-kommissionens vice kommissionsordföranden Valdis Dombrovskis. Arkivbild.
EU-kommissionens vice kommissionsordföranden Valdis Dombrovskis. Arkivbild.Foto: Olivier Matthys/AP/TT

EU-kommissionen sänker återigen tillväxtprognosen för unionen och höjer inflationsförväntningarna ytterligare, enligt vice kommissionsordföranden. Kommissionen ser däremot inga tecken på recession ännu.

– Vi ser att den ekonomiska tillväxten visat sig vara ganska motståndskraftig i år. Trots det kan man vänta sig vissa nedrevideringar, och ännu fler nästa år, det på grund av flera osäkerheter och risker, säger Valdis Dombrovskis.

Annons

På torsdag presenterar EU-kommissionen sin senast uppdaterade tillväxtprognos, Dombrovskis gav reportrar på plats i Bryssel en glimt av denna på måndagen.

Redan i maj sänkte kommissionen den förväntade tillväxten i EU rejält. I vintras visade prognosen en förväntad tillväxt på 4 procent i år. I maj nedskrevs denna till 2,7 procent för 2022 och 2,3 procent för 2023.

Enligt Dombrovskis kommer även "inflationen revideras uppåt", rapporterar Reuters. Enligt kommissionens prognos i maj väntades inflationen ligga på 6,1 procent 2022.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons