Annons
Nyheter

Österrike slopar lagen om vaccintvång

Österrike • Publicerad 9 mars 2022
Lagen om vaccintvång orsakade omfattande demonstrationer i Österrike. Arkivbild.
Lagen om vaccintvång orsakade omfattande demonstrationer i Österrike. Arkivbild.Foto: Lisa Leutner/AP/TT

Österrike upphäver sin mycket omdiskuterade lag som gjorde det obligatoriskt för alla vuxna att vaccinera sig mot covid-19.

Lagen trädde i kraft så sent som i februari och innebar att en vuxen som inte vaccinerades kunde dömas till böter på upp till motsvarande över 36 000 kronor.

Annons

Landets EU-minister Karoline Edtstadler säger att inskränkningarna i de grundläggande rättigheterna som lagen innebär "inte längre kan försvaras med de faror som pandemin utgör".

– Vi ser inget behov av att fortsätta med den obligatoriska vaccinationen tack vare den variant (omikron) som nu är dominerande, sade Edtstadler.

Österrike var ett av de första länderna i världen att införa vaccintvång. Landet, med cirka nio miljoner invånare, har över 15 000 döda med covid-19.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons