Annons
Nyheter

Österrike till domstol för barnbidrag

EU • Publicerad 14 maj 2020
Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz får bakläxa från EU för sitt barnbidragssystem. Arkivfoto.
Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz får bakläxa från EU för sitt barnbidragssystem. Arkivfoto.Foto: Herbert Pfarrhofer/AP/TT

Lägre barnbidrag till den EU-medborgare vars barn inte är bosatta i landet. Det tycker Österrike är en bra idé – men inte EU-kommissionen.

Systemet som infördes den 1 januari 2019 tas nu till EU:s domstol.

Annons

"Mekanismen är diskriminerande eftersom den innebär att vissa mobila arbetare från EU i Österrike som fullt ut bidrar till den österrikiska ekonomin, arbetskraften och det sociala systemet får lägre bidrag än den som har sina barn levandes i landet", heter det i ett pressmeddelande från EU-kommissionen.

Den österrikiska modellen kom till efter missnöje med att icke-österrikare kunde ha sina familjer bosatta i hemlandet och ändå ha rätt till barnbidrag på samma villkor. Flera andra EU-länder har visat intresse för systemet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons