Annons
Nyheter

Östra Göteborg hårdast virusdrabbat

Antalet coronasmittade i Östra Göteborg sticker ut rejält jämfört med andra stadsdelar i Göteborg.
Frågan är bara vad statistiken betyder.
Coronaviruset • Publicerad 8 maj 2020
Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare, redovisar siffror för hur coronaläget ser ut i olika stadsdelar i Göteborg.
Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare, redovisar siffror för hur coronaläget ser ut i olika stadsdelar i Göteborg.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen, vid en pressträff på fredagen.
Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen, vid en pressträff på fredagen.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Östra sjukhuset i Göteborg är en av vårdinrättningarna där covid-19-smittade vårdas. Arkivbild.
Östra sjukhuset i Göteborg är en av vårdinrättningarna där covid-19-smittade vårdas. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Ökningstakten av antalet covid-19-smittade i Västra Götalandsregionen tycks ha avtagit något, enligt den senaste veckans statistik.

Men precis som med siffrorna för stadsdelarna manar smittskyddsläkarna till viss försiktighet i tolkningarna.

Annons

– Det tycks ha stabiliserat sig. Men det är för tidigt att säga om det håller i sig, säger Thomas Wahlberg, som är chef för smittskyddet i regionen.

Regionen har tidigare bara publicerat kommunvisa siffror, som visar att Göteborg har haft en stor majoritet av covid-19-fallen hittills. Nu har dock även siffror för hur det ser ut i de respektive stadsdelarna släppts.

Enligt statistiken har Östra Göteborg, som består av Bergsjön, Kortedala, Utby och Gamlestaden, klart flest antal fall både i faktiska tal och sett till antalet fall per 10 000 invånare.

"Komplex situation"

– Naturligtvis ställer man sig frågan varför en stadsdelsnämnd har många fler fall. Den viktigaste enskilda orsaken är nog att äldreboenden i Östra Göteborg varit hårt drabbade, säger biträdande smittskyddsläkaren Leif Dotevall.

– Men vi vet också att man har varit väldigt flitig med att provta i Östra Göteborg, vi ser att det kommer många prover därifrån.

Andra faktorer som måste vägas in, fortsätter Leif Dotevall, är exempelvis att de drabbade kan ha fått smittan i en annan stadsdel än där de bor och att inte alla som bor på ett äldreboende är folkbokförda där.

Eftersom allt fler av de provtagna jobbar inom sjukvården kan det också ha stor betydelse var personalen bor.

– Självklart tänker alla på sådant som boendeformer, trångboddhet och så vidare och jag tror att det har betydelse, säger Leif Dotevall.

– Men det slår inte igenom så mycket, eftersom andra stadsdelar som verkligen också har de här utmaningarna inte visar den här bilden riktigt. Så det är verkligen en komplex situation.

Smittade i vården

Västra Götalandsregionen har den senaste tiden börjat ta prover på vård- och omsorgsanställda även med lindriga sjukdomssymptom. Av de omkring 550 provsvaren hittills har 24 procent visat sig vara smittade av det nya coronaviruset.

Annons

– Vi har börjat provta kommunal personal med lindriga symptom med en form av egentest, säger Ann Söderström, som är hälso- och sjukvårdsdirektör i regionen.

– 24 procent är positiva för covid-19, det visar väl lite hur spridningen ser ut i samhället.

Fakta: Smittan i olika stadsdelar i Göteborg

Östra Göteborg har totalt 225 bekräftade fall, vilket innebär 43 per 10 000 invånare.

Närmast efter följer Örgryte-Härlanda med 26 fall och Angered med 25 fall på 10 000 invånare.

Det lägsta antalet fall i befolkningen finns i stadsdelarna Norra och Västra Hisingen, med 16 respektive 17 fall. De övriga stadsdelarna i Göteborg har alla strax över 20 fall, räknat per 10 000 invånare.

Källa: Västra Götalandsregionen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons