Annons
Nyheter

Oväder drar österut – trafik och skolor påverkas

Snöfall kombinerat med vind har orsakat flera olyckor på vägarna i södra Sverige under torsdagsmorgonen.
Nu står Kalmar, Gotland och Öland på tur.
Ovädret medförs att skolor stängs och kollektivtrafik dras in – och Ystad har drabbats av översvämning.
Väder • Publicerad 2 december 2021
En lastbil som hamnat i diket i halkan bärgas på vägen mellan Hyllinge och Väla utanför Helsingborg på torsdagen.
En lastbil som hamnat i diket i halkan bärgas på vägen mellan Hyllinge och Väla utanför Helsingborg på torsdagen.Foto: Johan Nilsson/TT
En lätt lastbil som halkat i diket bärgas på vägen mellan Hyllinge och Väla utanför Helsingborg på torsdagen.
En lätt lastbil som halkat i diket bärgas på vägen mellan Hyllinge och Väla utanför Helsingborg på torsdagen.Foto: Johan Nilsson/TT

– Det är gatorna som är översvämmade efter allt regn. Vi håller på att tömma efter hand, säger Alf Quint, gatuchef i Ystad kommun.

Det ska röra sig översvämningar på cirka 40 centimeter både i centrala Ystad samt i områden på landsbygden.Längre norrut, vid Rörums strand på Österlen, hotar stigande vatten ett fritidshusområde efter att en å i Stenshuvud nationalpark svämmat över, rapporterar Ystad Allehanda.

Annons

Trots att ovädret passerat fortsätter det ställa till problem i syd. I Hässleholms kommun ställdes skolskjutsar in på grund av svårigheter med framkomlighet i snön. Skolorna är stängda tills fredag.

– Eleverna är hemma och har en studiefri dag, säger Niklas Persson, som är tillförordnad förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen, till TT.

Drar österut

Väderförhållandena har också varit märkbara i trafiken på flera håll i södra Sverige det senaste dygnet. Fler störningar kan vara att vänta när ovädret tilltar i östra delarna av Götaland.

– Just nu har tyngdpunkten rört sig österut, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI, till TT, och fortsätter:

– Just nu är det kraftigast i Kalmar län, Gotland och Öland.

I Halland har ovädret avtagit, och nederbörden rör sig mot Jönköpingstrakten. För Skånes del innebär det snöfall i Österlentrakten upp mot Kristianstad.

– Där kommer det dröja kvar som längst.

Olyckor och förseningar

Det är risk för störningar i trafik samt elavbrott. SMHI har i nuläget utfärdat en orange varning för Gotland samt utfärdat gula varningar för Upplandskusten och Lapplandsfjällen.

Trafiken ska rulla på bra igen efter tidigare störningar. Under torsdagsmorgonen drabbade flera olyckor vägarna i söder. E6:an norr om Helsingborg stängdes av, liksom E4:an mellan trafikplatserna Hyllinge och Åstorp i riktning mot Örkelljunga. Ett tag stod trafiken på E6 helt stilla söder om Göteborg.

Skånetrafiken fortsätter att varna för förseningar i kollektivtrafiken med inställda tågavgångar på sträckan mellan Hässleholm–Karlskrona, och enligt Västtrafik ska man räkna med förseningar och inställda avgångar på vissa sträckor i hela Västra Götaland. Hallandstrafiken stoppade på grund av stora snömassor all busstrafik, både regionbussar och stadsbussar, under torsdagsmorgonen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons