Annons
Nyheter

Ovana vinterförare en risk i sportlovstrafiken

Lurigt vinterväglag och stressade fjällresenärer ökar risken för olyckor när många ger sig ut i sportlovstrafiken. Håll koll på vädret och var utvilad, råder Trafikverket.
– Det krävs så lite för att det ska sluta olyckligt, säger presschefen Bengt Olsson.
Trafik • Publicerad 10 februari 2023
Välj i första hand stora och mötesseparerade vägar, lyder ett av Trafikverkets råd inför sportlovet. Arkivbild.
Välj i första hand stora och mötesseparerade vägar, lyder ett av Trafikverkets råd inför sportlovet. Arkivbild.Foto: Paul Kleiven/NTB Scanpix
Skidorten Åre i Jämtland är en populär destination för sportlovsfirare. Arkivbild.
Skidorten Åre i Jämtland är en populär destination för sportlovsfirare. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT
Trafikintensiva vägar under sportlovsveckorna 7–9 då de södra och mellersta delarna av landet har lov.
Trafikintensiva vägar under sportlovsveckorna 7–9 då de södra och mellersta delarna av landet har lov.Foto: Anna-lena Lindqvist/TT

Vägtrafiken runt om i landet väntas bli intensiv den närmaste tiden när många svenskar reser norrut för sportlovsfirande och skidåkning.

Först ut att gå på lov är bland annat Göteborg, Jönköpings län och Sjuhärad. På fredagen och under helgen väntas trafiken tätna och strömma norrut på E45 från Göteborg samt riksväg 26 från Kristinehamn upp mot Dalaområdet, där den sprider ut sig på fler riksvägar.

Annons

De vägar där trafiken ökar som mest under sportlovsveckorna sju–tio ligger framför allt i ett stråk norr om Vänern, Vättern och Mälaren, som sträcker sig norrut till Sundsvallstrakten samt in mot Östersund och Jämtlandsfjällen.

– Det är alltid en fördel att välja de stora vägarna för de sväljer mer trafik. Där är det oftast mötesseparerat, det vill säga ingen mötande trafik, vilket är säkrare, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Fler ovana vinterförare

Eftersom lovet infaller mellan vecka sju och tio, beroende på var i landet man bor, är trafiktopparna mer utspridda jämfört med andra storhelger. Samtidigt för årstiden med sig en del risker då förutsättningarna på vägarna snabbt kan förändras.

– Det finns betydligt fler ute och kör som inte är hundra procent vana att köra i vinterlandskap och i växlande temperaturer som innebär att det kan vara ishalka. Det kräver en viss förmåga att läsa vägytan och att man har koll på väderleken.

Se upp för svarthalka

De senaste åren har sportlovsvädret dessutom präglats av kraftiga temperaturväxlingar, säger Bengt Olsson.

– Det som är absolut mest lurigt är när det har varit minusgrader och sedan blir plus och så kommer det underkylt regn på vägen. Det syns knappt att det har kommit, för det fryser på vägen och då får man så kallad svarthalka.

Han råder förare att öka marginalerna i körningen och sänka hastigheten utifrån rådande väglag. Att börja jaga tid är kontraproduktivt – skillnaden mellan att köra 80 eller 90 kilometer i timmen är bara 50 sekunder per mil, enligt Bengt Olsson.

Var utvilad

Ofta är det inte ditresan utan snarare hemresan från fjälltrakterna som utgör den största risken för olyckor, säger han.

– Det kan vara trötthet eller att man vill nyttja veckan till max. Men den som ska köra måste vara utvilad till hemresan så att man inte tar tokiga beslut. Det krävs så lite för att det ska sluta olyckligt.

Bengt Olsson uppmanar sportlovsfirarna att hålla avstånd till bilen framför, att vara tydliga i sin körning och att komma ihåg blinkers om man ska svänga eller stanna till, så att andra bilister runt omkring hinner reagera.

Annons

– Har vi den respekten för varandra och samsas på vägarna så kommer det att gå alldeles utmärkt.

Fakta: Tio råd till sportlovsresenärer i trafiken

1. Var utvilad och planera din resa med stopp på vägen. Låt sportlovsresan vara en del av ledigheten och stressa inte.

2. Välj i första hand de stora vägarna med mitträcke.

3. Följ vädret. Titta på temperaturmätaren på instrumentbrädan och var uppmärksam på växlande temperaturer som kan leda till ishalka.

4. Anpassa resan efter förutsättningarna och kör med marginaler. Sänk hastigheten och håll avstånd till bilen framför.

5. Ha med mat och dryck för att fylla på energin. Ju tröttare du är desto större är risken för felaktiga beslut.

6. Packa tunga saker som pjäxor så centralt och lågt i bilen som möjligt, exempelvis på golvet i baksätena.

7. Det tyngsta ska packas längst ner och det som är lättast högst upp, helst med galler eller spännband över packningen.

8. Packa inte takboxen för tungt. Det höjer bilens tyngdpunkt och kan ge obehagliga överraskningar i kurvor eller vid häftiga rörelser med bilen.

9. Håll extra koll mot sidan av vägen om du kör i gryning eller när det börjar mörkna för att upptäckta storvilt.

10. Se till att vara utvilad även på hemresan. Fundera på om du verkligen ska åka skidor ända tills att du sätter dig bakom ratten.

Källa: Bengt Olsson, Trafikverket

Fakta: Vägar där trafiken ökar under sportlovsveckorna

Sportlovet börjar vecka sju, bland annat i Göteborg och Jönköping. För barn i Skåne, Uppsala och Örebro infaller lovet vecka åtta.

Vecka nio är barn i bland annat Stockholm, Värmland och Dalarna lediga. Vecka tio är det sportlov i län som Norrbotten, Västernorrland och Jämtland. Trafikflödet kan därmed se olika ut under olika veckor.

Här är vägarna med ökad trafik under sportlovsveckorna:

E45 från norra Dalsland och Göteborg mot Östersund.

Riksväg 26 från Kristinehamn mot Vansbro.

Riksväg 70 från Stockholm mot Dalafjällen, Falun och Mora.

Riksväg 50 från Mälardalsområdet och norrut.

E6 från Skåne mot Göteborgstrakten där E45 kopplas på.

E4 från Skåne/Blekinge mot Mälardalen/Stockholm.

E22 från Malmö/Kalmar som ansluter till E4 i Norrköping.

E4 längs kusten mot Gävle, och vidare mot Sundsvall.

E6 mot Dalarna.

E14 Sundsvall mot Åre/Jämtlandsfjällen.

E16 Gävle mot Dalarna.

Riksväg 66 mot Sälen.

Riksväg 69.

Riksväg 84 fjällvägen. Hudiksvall, Härjedalen, Funäsdalen, Norge.

Källa: Trafikverket samt Riksförbundet M Sverige

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons