Annons
Nyheter

Oväntat hård motvind för brittisk tjänstesektor

Den brittiska tillverkningsindustrin bromsar in i september, men det är inte riktigt så illa som befarat. Men för tjänstesektorn bromsar det in oväntat hårt.
Ekonomi • Publicerad 22 september 2023
Bilar på rad vid en fabrik i Cowley, England. Arkivbild.
Bilar på rad vid en fabrik i Cowley, England. Arkivbild.Foto: Joe Giddens/AP/TT

Ett preliminärt inköpschefsindex för den brittiska tillverkningsindustrin i september från S&P Global stiger till 44,2, upp från 43,0 i augusti.

Ett indextal under 50 antyder minskad aktivitet i sektorn.

Annons

Indexlyftet för tillverkningsindustrin i Storbritannien var oväntat stort. Analytiker hade i genomsnitt räknat med en uppgång till 43,2 enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Delindex för orderingången steg till 42,2, upp från 38,8 i augusti.

Det kom samtidigt ett oväntat svagt inköpschefsindex för tjänstesektorn i Storbritannien. Det föll till 47,2, ned från 49,5 i augusti.

Detta var en betydligt djupare nedgång än väntat. Snittprognosen bland analytiker låg på 49,4 i september, enligt Bloomberg.

För kompositindex – där både tjänstesektorn och tillverkningsindustrin ingår – blev det en nedgång till 46,8, från 48,6 i augusti. Där hade analytiker räknat med en uppgång till 48,7.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons