Annons
Nyheter

Över 5 000 till sjukhus efter sandstorm

En person har avlidit och över 5 000 människor har förts till sjukhus med luftvägsbesvär på grund av en sandstorm i Irak.
Irak • Publicerad 5 maj 2022
Den senaste sandstormen i Bagdad har lett till att tusentals har fått luftvägsbesvär.
Den senaste sandstormen i Bagdad har lett till att tusentals har fått luftvägsbesvär.Foto: Ali Abdul Hassan/AP/TT

De flesta fallen har en svårighetsgrad som bedöms ligga på en medelhög eller låg nivå, och majoriteten av dem som har sökt vård har fått lämna sjukhusen, meddelar en talesperson för landets hälsomyndighet.

Sex av landets 18 provinser, bland annat huvudstaden Bagdad, har drabbats av sandstormen som är den sjunde i ordningen i landet bara den senaste månaden.

Annons

I provinserna Al-Anbar och Kirkuk har invånarna uppmanats att stanna inomhus, rapporterar den statliga irakiska nyhetsbyrån Ina. Under dagen kom rapporter om att över 700 personer ska ha sökt vård på sjukhus bara i provinsen Al-Anbar. I provinsen Salaheddin rapporterades över 300 fall och i Najaf och Diwaniya cirka 100 fall vardera, enligt nyhetsbyrån.

Irak är mycket känsligt för klimatförändringar och har de senaste åren haft höga temperaturer och fått ovanligt lite regn. Flera bedömare anser att dessa faktorer kan leda till en social och ekonomisk katastrof i landet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons