Annons
Nyheter

Över 100 bötfällda efter "partygate"

Storbritannien • Publicerad 12 maj 2022
Premiärminister Boris Johnson tillhör de som bötfällts efter "partygate". Bild från i tisdags.
Premiärminister Boris Johnson tillhör de som bötfällts efter "partygate". Bild från i tisdags.Foto: James Manning/AP/TT

Londonpolisen har delat ut böter till över 100 personer i den så kallade partygate-skandalen. Det är dubbelt så många som tidigare uppgifter, rapporterar brittiska medier.

Skandalen och de tillhörande böterna rör de tillställningar den brittiska regeringens medarbetare höll under pandemin, när folket i övrigt förmanades att stanna hemma och hålla sig undan andra människor.

Annons

Premiärminister Boris Johnson och finansminister Rishi Sunak tillhör de bötfällda och har bägge fått böta 50 pund, motsvarande ungefär 620 kronor.

Johnson bad i april parlamentet "helhjärtat" om ursäkt för att ha brutit mot reglerna. Men han sade samtidigt att han inte var medveten om att han bröt mot några regler, och inte heller avsiktligt har vilselett parlamentet.

Eftersom polisutredningen mot sammanlagt tolv sammankomster på bland annat Downing Street fortsätter lär enligt polisen fler böter komma.

Dessutom pågår ytterligare en oberoende parlamentsutredning om händelserna, ledd av Sue Gray.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons