Annons
Nyheter

Över 120 barn dödade i Sydsudan

Våldet mot barn i Sydsudan har nått en ny nivå av brutalitet, enligt Unicef. I maj ska 129 barn ha dödats när regeringsstyrkor attackerade rebeller.
Sydsudan • Publicerad 19 juni 2015
En rebellsoldat och en mamma med barn bordar en kanot för att försöka ta sig till ett flyktingläger.
En rebellsoldat och en mamma med barn bordar en kanot för att försöka ta sig till ett flyktingläger.

"Detaljerna kring det allt värre våldet mot barn är obeskrivliga, men vi måste tala om dem", skriver Unicefchefen Anthony Lake i ett uttalande.

Minst 129 barn dödades, pojkar kastrerades och flickor gruppvåldtogs när Sydsudans regeringsstyrkor angrep rebeller förra månaden, enligt FN:s barnfond Unicef.

Annons

Den sydsudanesiska militärens talesperson Philip Aguer ifrågasätter trovärdigheten i rapporten. Han säger att sådana fruktansvärda övergrepp inte är förenliga med sydsudanesisk kultur och manar till en fullständig granskning.

Lake säger att överlevare har rapporterat att pojkarna som kastrerades lämnades att förblöda. Flickor, en del så unga som åtta år, gruppvåldtogs och dödades medan andra barn kastades in i brinnande byggnader. Andra barn bands ihop och fick struparna avskurna.

Lake och andra FN-företrädare manar till ett slut på våldet mot barn i Sydsudan. Enligt FN begicks övergreppen under tre veckor i delstaten Unity.

Sydsudans regeringsarmé bedriver sedan december 2013 ett krig mot rebeller som leds av den förre vicepresidenten. Båda sidor i konflikten har anklagats för övergrepp mot civilpersoner.

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR tvingades 14 000 sydsudaneser fly sina hem de första två veckorna i juni, de flesta av dem var kvinnor och barn. Våldet i två oljeproducerande delstater i nordöst har utlöst en oanad flyktingström.

2014 beräknades 750 000 barn i landet ha tvingats lämna sina hem och över 320 000 levde som flyktingar.

Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons