Annons
Nyheter

Bränderna i Kalifornien skördar fler liv

Antalet döda i bränderna i Kalifornien stiger och har nu passerat 20 personer. Samtidigt fortsätter bränderna att rasa och är fortfarande inte under kontroll.
USA • Publicerad 11 november 2018
En likbil i förgrunden när räddningsarbetare letar kvarlevor i Paradise, Kalifornien.
En likbil i förgrunden när räddningsarbetare letar kvarlevor i Paradise, Kalifornien.Foto: Noah Berger/AP/TT

Ytterligare 14 döda har hittats i den svårt eldhärjade staden Paradise, där dödssiffran nu är uppe i 23. Fortfarande saknas över 30 personer. Kropparna som hittats är så illa brända att det inte gått att säga om det är någon av dem som varit rapporterade som saknade.

Branden som fått namnet "Camp Fire" drog in mycket snabbt över Paradise, så att folk fick fly till fots i panik. Nu är staden i stort sett helt nedbrunnen. Bara två bränder i delstaten har krävt fler liv – skogsbranden i Griffith park 1933 och eldstormen "Tunnel fire" i Oakland 1991.

Annons

På lördagseftermiddagen var bara en femtedel av branden inringad.

Längre söderut i Kalifornien rasar fler bränder. Under natten mot söndagen fördubblades branden som kallas Woolsey i styrka och 250 000 människor fick evakueras.

I den exklusiva strandorten Malibu med 13 000 invånare, beordrades alla att lämna sina hem på fredagen. Två döda har hittats, men enligt brandmyndigheterna är det för tidigt att säga om de omkommit i bränderna eller dött av andra orsaker.

Två kilometer från evakueringsgränsen bor svenska Angelica Apodaca och hennes familj, i Thousand Oaks, nordväst om Los Angeles. Fönstren är stängda, men lukten av brandröken sipprar in. Skolan är stängd, affärerna också.

– Barnen håller på att bli galna av att sitta inne. Även om många grannar redan åkt härifrån skulle det inte vara lätt att evakuera alla, säger hon till TT.

Mobilerna håller de ständigt fulladdade och inom räckhåll, när som helst kan det komma sms från räddningstjänsten med information. Bilen står packad på gården ifall de behöver ge sig av snabbt. Värdepapper, foton, tavlor, extrakläder, hundkoppel.

– Jag har många vänner som redan tvingats lämna sina hem. Så jag vet vad som behövs.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons