Annons
Nyheter

Över 200 gårdar bröt mot djurskyddslag

Djurhållning • Publicerad 13 maj 2020
Mjölkkor. Korna på bilden har inte med texten att göra. Arkivbild.
Mjölkkor. Korna på bilden har inte med texten att göra. Arkivbild.Foto: Emil Langvad/TT

Fler än 200 gårdar bröt mot djurskyddslagen under förra året, visar en sammanställning av SVT:s Uppdrag granskning.

Det är länsstyrelserna som utfärdar förelägganden om lagen inte följs. Uppdrag granskning har begärt ut alla förelägganden som gäller kött- och mjölkproduktion under 2019.

Annons

Totalt rör det sig om 210 gårdar, varav 38 levererar mjölk till Arla.

– Vi ser allvarligt på den här typen av problem. Vi inser ju också att vårt kvalitetssystem har brister som vi nu måste åtgärda och vi är i full fart att åtgärda, säger Patrik Hansson, vd för Arla, till SVT.

Bland gårdarna som levererar till Arla finns en djurägare som är dömd för djurplågeri, en som är åtalad för djurplågeri och en som har fått djurförbud mot att ta hand om mjölkkor.

Tidigare i år kunde Uppdrag granskning och SVT Gävleborg rapportera om en mjölkgård i Hälsingland där det förekom grov vanvård av kor. Gården hade anmälts nästan 40 gånger till länsstyrelsen genom åren. Sedan dess har ett 80-tal kor avlivats och gården sålts.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons