Annons

Över 21 000 krigsbrott utreds i Ukraina

Ukraina • Publicerad 7 juli 2022
Massgravar har hittats i bland annat Butja nära huvudstaden Kiev. Arkivbild.
Massgravar har hittats i bland annat Butja nära huvudstaden Kiev. Arkivbild.Foto: Felipe Dana/AP/TT

De ukrainska myndigheterna utreder över 21 000 misstänkta ryska krigsförbrytelser i Ukraina. Mellan 200 och 300 brott anmäls varje dag, uppger riksåklagare Iryna Venediktova för BBC.

Samtidigt konstaterar Venediktova att brotten är svåra att utreda "noga och effektivt" eftersom både områden och människor är svårtillgängliga. Hon säger också att många rättegångar kommer att hållas utan någon åtalad på plats, men att det är "en fråga om rättvisa" att ändå gå vidare med processerna.

Annons

Venediktova säger till BBC att ryska soldater som mördar, torterar och våldtar ska förstå att det bara är "en tidsfråga" innan rättvisan kommer ikapp.

Enligt åklagaren har runt 600 misstänkta identifierats och 80 åtal påbörjats.

Den förste ryske soldaten att åtalas dömdes i maj för mord till livstids fängelse. 21-åringen sköt ihjäl en cyklande ukrainsk man i Sumy under anfallskrigets första dagar.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons