Annons

FN: Nytt försök att evakuera civila ur stålverk

FN ska göra ett nytt försök att evakuera civila från det belägrade stålverket Azovstal i den ukrainska hamnstaden Mariupol.
Hundratals civila, varav omkring 30 barn, bedöms finnas i det sönderbombade stålverket.
Ukraina • Publicerad 6 maj 2022
Röken stiger från området runt stålverket Azovstal i den hårt attackerade staden Mariupol i Ukraina. I kulvertar och skyddsrum under verket gömmer sig civila och ukrainska soldater. Bilden har tagits på torsdagen.
Röken stiger från området runt stålverket Azovstal i den hårt attackerade staden Mariupol i Ukraina. I kulvertar och skyddsrum under verket gömmer sig civila och ukrainska soldater. Bilden har tagits på torsdagen.Foto: AP/TT
Områden under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro 4 maj.
Områden under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro 4 maj.Foto: Johan Hallnäs/TT

FN har skickat en ny fordonskolonn till Azovstal i ett försök att evakuera de civila, enligt FN:s chef för humanitära frågor Martin Griffiths. Kolonnen beräknas vara framme på fredagsmorgonen.

Insatsen görs i samarbete med Internationella rödakorskommittén. Organisationerna lyckades för några dagar sedan evakuera drygt hundra personer från stålverket.

Annons

Mariupols borgmästare uppger att omkring två hundra civila gömmer sig inne på jätteområdet. Bland dem ska ett 30-tal barn finnas, enligt ukrainska myndigheterna. Men siffran är osäker.

Oklart om eldupphör

Ryssland hade lovat att styrkorna vid stålverket skulle pausa striderna på torsdagsmorgonen. Eldupphöret skulle enligt det ryska försvarsdepartementet pågå klockan 07–17 varje dag från torsdag till och med lördag, för att låta civila lämna anläggningen.

Fast uppgifterna om det blev ett eldupphör går isär. En talesperson för Kreml hävdade tidigare på dagen att de humanitära korridorerna "fungerade".

Men den bilden delas inte av Ukraina.

– Ryssarna bröt mot löftet om ett eldupphör och tillät inte evakuering av civila, som fortsätter att gömma sig från beskjutning i verkets källare, säger Svjatoslav Palamar, befälhavare vid det omdiskuterade Azovregementet, i en video på Telegram.

"Ett helvete på jorden"

Angreppen mot stålverket i Mariupol, den sista platsen i staden utom rysk kontroll, fortsätter med hög intensitet.

– Om det finns ett helvete på jorden är det i Azovstal, säger Petro Andriusjtjenko, rådgivare till Mariupols borgmästare, till CNN på morgonen.

Han säger att området har utsatts för oavbrutna artilleriangrepp den senaste tiden.

Bostadsområden i närheten av Azovstal evakuerades snabbt självmant, enligt Andriusjtjenko.

– De sista elva kvadratkilometerna av frihet i Mariupol har förvandlats till ett helvete, säger han.

"Icke framgångsrika försök"

Annons

Enligt Ukrainas försvarsmakt har ryska styrkor gjort “icke framgångsrika” försök att rycka fram i regionerna Charkiv och Donetsk. Försvarsmakten skriver vidare på Facebook att Ryssland fortsätter att avfyra robotar mot infrastruktur för att hindra transport av humanitär hjälp och militärt stöd, enligt AP.

Ryssland å sin sida uppger att dess flygvapen har förstört 45 ukrainska militäranläggningar under torsdagen.

Ingen av uppgifterna har kunnat bekräftas.

I onsdags evakuerades totalt 344 civila från Mariupolområdet, enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

– Jag är tacksam för alla dem som gör evakueringarna lyckade, sade han i sitt nattliga videotal på sociala medier på onsdagskvällen.

Enligt Zelenskyj är det utöver dem som redan evakuerats ur stålverket.

– Vi förhandlar och hoppas kunna fortsätta rädda människor från Azovstal, från Mariupol. Det finns fortfarande civila – kvinnor och barn – där. Vi behöver ett fortsatt eldupphör för att rädda dem.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons