Annons
Nyheter

Över 50 000 armenier på flykt

Över 50 000 armenier har de senaste dagarna flytt till Armenien från Nagorno-Karabach, enligt armeniska myndigheter.
Nagorno-Karabach • Publicerad 27 september 2023
En tredjedel av Nagorno-Karabachs befolkning har flytt till Armenien sedan Azerbajdzjan förra veckan gick till attack mot regionen.
En tredjedel av Nagorno-Karabachs befolkning har flytt till Armenien sedan Azerbajdzjan förra veckan gick till attack mot regionen.Foto: Vasily Krestyaninov/AP/TT

50 243 personer – över en tredjedel av regionens befolkning – har flytt till Armenien sedan Azerbajdzjan förra veckan inledde en blixtoffensiv i regionen, som främst är befolkad av etniska armenier, uppger landets myndigheter.

Sammanlagt över 400 personer dödades när Azerbajdzjan förra veckan inledde sin operation i Nagorno-Karabach.

Annons

192 azerbajdzjanska soldater och en civil person dog under landets offensiv mot regionen den gångna veckan, uppger regeringskällor i Baku. Enligt Azerbajdzjans hälsodepartement skadades också över 500 soldater i operationen.

Från armeniskt håll uppges att 213 soldater och civila dödats sedan Azerbajdzjan inledde sin attack mot Nagorno-Karabach.

Nagorno-Karabach ligger inom Azerbajdzjans formella gränser, men har sedan Sovjetunionens upplösning i praktiken varit en självstyrande fristad för etniska armenier.

Under tisdagen träffades sändebud från Azerbajdzjan och Armenien i Bryssel för ett första möte sedan offensiven inleddes.

Ytterligare ett möte planeras också mellan Azerbajdzjans president Ilham Aliyev och Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjan vid nästa veckas europeiska toppmöte i spanska Granada, men huruvida mötet kommer att gå av stapeln är ännu oklart.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons