Annons
Nyheter

Överdoser på äldreboende – personal stoppas

Vård • Publicerad 3 september 2021
Personal vid ett äldreboende får inte längre dela ut medicin efter flera incidenter. Arkivbild.
Personal vid ett äldreboende får inte längre dela ut medicin efter flera incidenter. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Fler än hälften av de anställda vid ett äldreboende i Laholm får inte längre lov att dela ut medicin, rapporterar Hallandsposten. Bakgrunden är flera incidenter – bland annat två överdoser som resulterat i Lex Maria-anmälningar.

Den ena överdosen gavs en kvinna som fick palliativ vård på boendet. Hon fick en 20 gånger för hög dos av ett starkt smärtstillande läkemedel och avled två dagar senare.

Annons

I det andra fallet var det en psykiskt sjuk kvinna som fann ett öppet läkemedelsskåp och försökte ta sitt liv genom att ta ett flertal olika preparat. Läkemedelsskåp uppges ha lämnats öppna vid fler tillfällen.

17 av de 31 anställda har blivit av med sina befogenheter att hantera läkemedel, samtidigt som Inspektionen för vård och omsorg ska utreda de två händelserna. Laholms kommun uppger för HP att strama åtgärder har vidtagits.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons