Annons
Nyheter

Överens om kvinnor i parlamentet – efter 27 år

Det indiska parlamentet har antagit en lag som garanterar att en tredjedel av mandaten i det mäktiga underhuset ska besittas av kvinnor. Lagen betraktas som en milstolpe för jämlikhet och kvinnligt inflytande i Indien.
Indien • Publicerad 22 september 2023
Indiens finansminister Nirmala Sitharaman. Arkivbild.
Indiens finansminister Nirmala Sitharaman. Arkivbild.Foto: Jose Luis Magana/AP/TT

Att det dessutom tagit hela 27 år för de politiska partierna i parlamentet att komma överens om formuleringar som kan accepteras av alla, gör lagen inte mindre anmärkningsvärd.

Men det dröjer innan den träder i kraft. Enligt en redogörelse i parlamentets överhus av finansminister Nirmala Sitharaman i torsdags kväll, kommer lagen inte att kunna genomföras förrän i samband med 2029 års nationella val.

Annons

Ministern förklarade att först måste en ny folkräkning och justering av röstningsdistrikten äga rum.

Lagförslaget antogs i underhuset med röstsiffrorna 454–2 och i överhuset 214--0.

Ledaren för det mäktiga Kongresspartiet – som nu är i opposition – Rahul Gandhi kräver att lagen genomförs redan nu och anklagar premiärminister Narendra Modis regering för att ägna sig åt avledningsmanövrar.

– Det här ingen komplicerad fråga, sade Gandhi på pressträff.

Hans mor, Sonia Gandhi, som också sitter i parlamentet för Kongresspartiet, konstaterade under debatten att indiska kvinnor har väntat på detta besked i flera år.

– Och nu uppmanas de att vänta några år till. Hur många år?

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons