Annons
Nyheter

Pakistans stridbare förre ledare Musharraf död

Pakistans expresident Pervez Musharraf har avlidit i Dubai.
Den tidigare generalen blev en av USA:s allierade efter terrordåden 11 september 2001, men hans eftermäle visar en brokig bild av en kontroversiell ledare.
Pakistan • Publicerad 5 februari 2023
Pervez Musharraf, här tillsammans med USA:s dåvarande president George W Bush 2006.
Pervez Musharraf, här tillsammans med USA:s dåvarande president George W Bush 2006.Foto: J Scott Applewhite/AP/TT

Musharraf tog makten i Pakistan med över 230 miljoner invånare i en oblodig militärkupp 1999. Han bytte om till civil kostym när han valdes till president i mitten av 2001, en post som han hade kvar till augusti 2008.

Mest känd i omvärlden blev hans nära kontakter med Washington DC direkt efter terrordåden mot Pentagon i huvudstaden och mot World Trade Center i New York 11 september 2001.

Kampen mot al-Qaida

Annons

Musharraf och Pakistan valde att ställa sig bakom USA och de resolutioner i FN:s säkerhetsråd som tillät styrkor att gå in i grannlandet Afghanistan. Målet var att störta talibanerna i Afghanistan och försöka krossa terrornätverket al-Qaidas ledning med Usama bin Ladin i spetsen. Terrorrörelsens ledarskap höll sig gömda i de afghanska bergen.

Många av dem som misstänktes tillhöra al-Qaida fångades när de flytt till Pakistan och en stor del av fångarna på den amerikanska Guantanamobasen på Kuba hade tillfångatagits i Pakistan.

De täta kontakterna med bland annat dåvarande president George W Bush gjorde att Musharraf och Pakistan fick komma in i den internationella värmen. Landet hade isolerats efter genomförda kärnvapenprov 1998.

Pakistan blev därmed ett av de länder som olagligt hade kärnvapen, förutom ärkefienden Indien och troligen Israel. Endast USA, Storbritannien, Frankrike, Ryssland och Kina får vara kärnvapenmakter.

Dömdes till döden

Men Musharraf, som föddes i Delhi i dåvarande brittiska Indien 1943, ifrågasattes allt mer nationellt under sin presidentperiod. Sedan landets högsta domstol inte godkänt ett valresultat 2007, där Musharraf segrat med övertygande marginal, valde presidenten att upplösa konstitutionen och utlysa undantagstillstånd.

Ett knappt år senare valde han dock att avgå; men starka krafter i Pakistan ville markera mot Musharraf och hans styre som av flera bedömare sågs som diktatoriskt.

I sin frånvaro dömdes han till döden för högförräderi i en specialdomstol 2019. Men Pervez Musharraf hade då lämnat sitt hemland Pakistan som skapats under hans livstid efter det brittiska kolonialstyret och imperiekolonin splittrades till flera länder.

Han vistades de sista åren i exil i emiratet Dubai, där han sökte vård för sviktande hälsa.

Pervez Musharraf blev 79 år.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons