Annons
Nyheter

Palmesönerna: Övertygade om att det är rätt

Olof Palmes söner Mårten, Joakim och Mattias är övertygade om att det var Stig Engström, även känd som "Skandiamannen" som mördade deras pappa.
Samtidigt är de besvikna över bristen på teknisk bevisning.
Palmemordet • Publicerad 10 juni 2020
Joakim Palme, en av Olof Palmes tre söner, är övertygad om att åklagaren pekat ut rätt gärningsman. Arkivbild från 2015.
Joakim Palme, en av Olof Palmes tre söner, är övertygad om att åklagaren pekat ut rätt gärningsman. Arkivbild från 2015.Foto: Fredrik Persson/TT

Mattias Palme befann sig utomlands när det där samtalet kom i februari 1986. Han minns timmarna som följde därefter.

– Det var ett obehagligt dygn när jag kom hem, beskriver Mattias Palme för TT.

Annons

Samtidigt säger Mattias Palme att han inte var "mentalt oförberedd" på att något skulle kunna hända hans pappa, statsminister Olof Palme, med tanke på den hotbild som han upplevde under uppväxten.

Bröderna övertygade

När TT når Mattias Palme är det bara timmar efter beskedet om att den så kallade Skandiamannen, Stig Engström, pekats ut som Olof Palmes mördare. Utredningen läggs nu ned.

– Det är en övertygande redogörelse som åklagaren kommer med – det är en känsla av en omdömesgill och högkvalitativ undersökning som lett fram till det här. Det är viktigt att komma ihåg sammanhanget, när så mycket har gått fel tidigare, säger Mattias Palme.

Han får medhåll av sina bröder, Joakim och Mårten Palme. I en skriftlig kommentar till TT skriver de alla tre att åklagarens utpekande av gärningsman är övertygande.

"Vi är förstås besvikna över att konklusiv teknisk bevisning inte kan framläggas", kommenterar de även.

Mattias Palme menar dock att det som redogörs kring motivbilden, att Stig Engström rörde sig i Palmekritiska kretsar, räcker som bevisning.

– Det som man också inhämtat från andra källor är att det är en person rört sig i de kretsar som jag uppfattade som den största hotbilden på den tiden, säger Mattias Palme.

Han önskar att fler nu drar lärdom av det inträffade:

– Man ska inte tolerera det hat som tilläts spridas kring min pappa på den tiden. Det ska man vara vaksam på i framtiden, säger Mattias Palme som menar att han ser drag av liknande hatretorik i dagens debattklimat.

Joakim Palme: Frustrerande

Joakim Palme säger till TT att det finns en viss frustration över dels att det blir någon rättegång, eftersom den misstänkte gärningsmannen Stig Engström är avliden, dels att man inte kan binda Engström till brottet med avgörande teknisk bevisning. Det senare fanns det en del förhoppningar om, menar han.

Annons

– Men det är uppenbart att det inte finns möjligheter till det, utvecklar Joakim Palme.

När han ombeds beskriva sin pappa så är det med ord som "ömsint" och en person med väldigt bra humör. Även Mattias Palme beskriver sin pappa med varma ord:

– Han var en extremt närvarande och varm person som betydde mycket för sina nära.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons