GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Polisen står fast om nej till Paludan i Borås

Polisen står, efter en ny prövning, fast vid sitt beslut att inte ge högerextremisten Rasmus Paludan tillstånd för en manifestation i Borås på fredag.
Paludans överklagan av polisens beslut går nu vidare till förvaltningsrätten.
Rättsligt • Publicerad 25 april 2022
Rasmus Paludan, partiledare för det högerextrema partiet Stram kurs, vid ett möte i Rinkeby i Stockholm på långfredagen.
Rasmus Paludan, partiledare för det högerextrema partiet Stram kurs, vid ett möte i Rinkeby i Stockholm på långfredagen.Foto: Henrik Montgomery/TT

Överklagandet har i första hand lett till att polisen gjort en egen, ny prövning. Med samma resultat som tidigare.

– Det har inte skett några förändringar. Vi ser inte heller någon alternativ plats i Borås, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson på polisregion Väst.

Ansökan handlar om att få ha en allmän sammankomst i stadsdelen Norrby, där det bor ganska många invandrare.

Bränna Koranen

Rasmus Paludan har uppgett att han planerar att bränna minst ett exemplar av Koranen vid sammankomsten.

Det första beslutet, som polisen gav besked om för några dagar sedan, motiverades främst av en bedömning om risker och hot. Man hänvisade bland annat till de våldsamma upploppen på flera håll i Sverige under påskhelgen, i samband med Paludans möten.

"Rasmus Paludan har en retorik som går ut på att skapa oordning och kaos", sade Emelie Kullmyr, kommenderingschef i polisregion Väst, i ett pressmeddelande.

"Vi har sett hur allmänheten utsatts för allvarlig fara och att polis kommit till skada", sade Kullmyr också.

"Maktmissbruk"

I sin överklagan framhåller Rasmus Paludan att yttranden och möten inte får hindras av våld eller hot. Han tillägger att det är polisens uppgift att "skydda yttranden och församlingar från misshandel". Paludan kallar polisens beslut för "maktmissbruk".

Även ett tiotal andra personer har överklagat polisens beslut att inte ge Rasmus Paludan tillstånd för hans planerade manifestation i Borås, rapporterar SVT Nyheter Väst.

Rasmus Paludan leder partiet Stram kurs, som ställer upp i höstens val till riksdagen.

Polisen fanns på plats i Norrby i Borås i lördags, efter rykten om att Rasmus Paludan skulle hålla ett valmöte utan tillstånd. Boende i stadsdelen tackade då polisen för att man avslagit Paludans ansökan inför kommande fredag.

Samtidigt sände Rasmus Paludan live på sociala medier och påstod att han befann sig i Borås. Men enligt polisen finns inget tecken på att det skulle stämma.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.