Annons
Nyheter

Pandemin har givit fler gripna reportrar

Många av världens journalister är frihetsberövade, kidnappade eller försvunna. Både politisk oro och coronapandemin har drivit på, enligt en rapport från Reportrar utan gränser (RSF).
Världen • Publicerad 14 december 2020
Den fransk-turkiske journalisten Erol Önderoglu, representant för Reportrar utan gränser i Turkiet, utanför en domstolsbyggnad i Istanbul.
Den fransk-turkiske journalisten Erol Önderoglu, representant för Reportrar utan gränser i Turkiet, utanför en domstolsbyggnad i Istanbul.Foto: Mehmet Guzel

Runt om i världen sitter nu 387 journalister fängslade på grund av arbetsrelaterade frågor, 54 är tagna gisslan och fyra saknas, enligt RSF.

"Nästan 400 journalister kommer att få tillbringa helgerna i slutet av året i fängelse, långt ifrån sina nära och kära och ofta under förhållanden som sätter deras liv på spel, säger Christophe Deloire, RSF:s generalsekreterare, enligt ett pressmeddelande.

Annons

Det innebär att antalet fängslade journalister nu är nästan exakt lika stort som i slutet av förra året, då de var 389.

Fem värstingländer

De båda åren sticker ut som historiskt svåra för den oberoende journalistiken.

Av dem som nu sitter frihetsberövade finns 236 (61 procent) i fem länder. Liksom i fjol är Kina, Egypten, Saudiarabien, Vietnam och Syrien de mest hårdföra länderna.

Fler kvinnliga journalister sitter inlåsta. I år har det skett en 35-procentig ökning av antalet frihetsberövade kvinnliga reportrar, från 31 till 42. Den politiska oron i Belarus sedan i augusti har drivit på ökningen, men också Iran, Kina och Vietnam sticker ut.

När det gäller kidnappade journalister är Syrien, Irak och Jemen särskilt utsatta länder.

Pandemin påverkat

Flera studier har tidigare visat att demokratin trycks tillbaka när många regeringar inskränker både fysiska och yttrandefrihetsmässiga friheter med kampen mot coronaviruset som officiell motivering.

Från februari till november i år, då pandemin härjat, utgjorde godtyckliga frihetsberövanden drygt en tredjedel av alla pressfrihetsbrott i världen.

De flesta av dessa journalister släpptes efter relativt kort tid, men ännu i slutet av året sitter 14 av dem fängslade på grund av deras rapportering kring pandemin.

"Dessa siffror bekräftar pandemins påverkan på journalistiken", säger Deloire.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons