Annons
Nyheter

Äntligen vinkade drottningen från balkongen

Det storslagna firandet av den brittiska monarken rundades på söndagen av efter fyra dagars festligheter.
Frågan som hängde i luften var om huvudpersonen själv skulle dyka upp och bjuda på vinkning. Svaret blev ja.
Drottning Elizabeth levererade.
Storbritannien • Publicerad 5 juni 2022
Drottning Elizabeth, klädd i grönt, omgiven av sina närmaste. Från vänster hertiginnan av Cornwall Camilla, prins Charles, drottning Elizabeth, prins Georg, prins William, prinsessan Charlotte, prins Louis och hertiginnan av Cambridge, Kate. Till jublande anhängares stora glädje kom drottningen ut på Buckingham Palace balkong sent på söndagseftermiddagen.
Drottning Elizabeth, klädd i grönt, omgiven av sina närmaste. Från vänster hertiginnan av Cornwall Camilla, prins Charles, drottning Elizabeth, prins Georg, prins William, prinsessan Charlotte, prins Louis och hertiginnan av Cambridge, Kate. Till jublande anhängares stora glädje kom drottningen ut på Buckingham Palace balkong sent på söndagseftermiddagen.Foto: Jonathan Brady/AP/TT
Ett hologram av drottning Elizabeths kröning projicerades inifrån drottningens gyllene rokokovagn, under söndagens parad.
Ett hologram av drottning Elizabeths kröning projicerades inifrån drottningens gyllene rokokovagn, under söndagens parad.Foto: Aaron Chown/AP/TT
Drottning Elizabeth, omgiven av sin närmaste familj, vinkar åt den jublande folkmassan från Buckingham Palace balkong.
Drottning Elizabeth, omgiven av sin närmaste familj, vinkar åt den jublande folkmassan från Buckingham Palace balkong.Foto: Alberto Pezzali/AP/TT
Kate Moss, Naomi Campbell bland flera andra kändisar på en buss med 1990-talstema.
Kate Moss, Naomi Campbell bland flera andra kändisar på en buss med 1990-talstema.Foto: Aaron Chown/AP/TT

Platinajubileet – som högtidlighåller drottningens 70 år på tronen – avslutades med en lång parad längs med gatan The Mall fram till Buckingham Palace.

Den 96-åriga monarken deltog inte själv i paraden i fysisk form. Däremot fick åskådarna se ett hologram av drottningen vinka från fönstren i hennes gyllene rokokovagn, som rullade med i paraden, rapporterar BBC.

Annons

Att drottningen själv inte skulle delta i paraden var redan känt och hon har missat flera av höjdpunkterna under firandet på grund av hälsobesvär.

Synbarligen pigg

Därför var det många som spänt väntade på om hon trots allt skulle kliva ut på Buckingham Palace balkong för att vinka till åskådarna. Och mycket riktigt, det gjorde hon. En synbarligen pigg drottning klädd i en illgrön dräkt, kom till folkets stora jubel ut och vinkade.

I ett uttalande kort därefter sa monarken att hon hade blivit "ödmjuk och djupt berörd" av uppslutningen för hennes platinajubileumsfirande och att hon var "inspirerad av den vänlighet, glädje och släktskap som varit så uppenbar de senaste dagarna".

I uttalandet tar drottningen upp det faktum att hon personligen fysiskt inte deltagit i festligheterna sedan i torsdags då allt drog igång, och att hon – också då – vinkade från Buckingham Palace balkong.

"Även om jag kanske inte har deltagit i varje programpunkt personligen, har mitt hjärta varit med er alla, och jag är fortfarande fast besluten att tjäna er efter bästa förmåga, med stöd av min familj", står det i uttalandet.

Många kändisar

Mängder av militärer, artister, kända idrottsmän och andra celebriteter deltog i paraden. En del av den vigdes åt kulturella höjdpunkter från drottningens långa tid på tronen.

En spretig samling kändisar – inklämda mellan allt från robotar från tv-serien Doctor Who och bilar från James Bond-filmerna – vinkade till publiken från bussar målade med motiv hämtade från respektive decennium de själva var förknippade med.

Bland annat syntes supermodellerna Twiggy, Naomi Campbell och Kate Moss på bussar med 1960- respektive 1990-tema.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons