Annons
Nyheter

Paraguays president ber regeringen att avgå

Paraguays president Mario Abdo Benítez har begärt att samtliga ministrar avgår. Anledningen är regeringens hantering av coronakrisen och de protester som skakat huvudstaden Asunción, rapporterar BBC.
Paraguay • Publicerad 7 mars 2021
Demonstration mot president Mario Abdo Benítez i Paraguays huvudstad Asunción på lördagen.
Demonstration mot president Mario Abdo Benítez i Paraguays huvudstad Asunción på lördagen.Foto: Jorge Saenz/AP/TT

Själv tänker presidenten inte avgå utan utse en ny regering som ska hantera såväl protesterna som folkets krav på fler åtgärder och snabbare vaccinering.

– Det konkreta budskapet är att presidenten har lyssnat på medborgarna, kallat in regeringen och bett ministrarna att ställa sina platser till förfogande, säger kommunikationsminister Juan Manuel Brunetti enligt BBC.

Annons

Hälsominister Julio Mazzoleni tvingades avgå redan i fredags. Det räckte inte för att blidka demonstranterna, som satte eld på bilar, plundrade affärer och drabbade samman med polis på kvällen. Ett 20-tal personer ska ha skadats i samband med protesterna. På lördagen fortsatte demonstrationerna, utan större rapporterade oroligheter.

På söndagen uppgav Chile att landet skänker 20 000 doser vaccin till Paraguay, skriver nyhetsbyrån Reuters. Mindre än en tiondels procent av de 7,3 miljoner paraguayanerna vaccinerats och sjukvårdspersonal uppger att all medicin mot covid-19 är slut.

Oppositionen har anklagat Mario Abdo Benítez och hans högerregering för korruption och tycker inte att presidentens nya beslut går tillräckligt långt utan vill se honom avgå och utlysa nya val.

Enligt siffror från amerikanska Johns Hopkins-universitetet har sammanlagt 166 000 personer i landet smittats och nära 3 300 avlidit sedan de insjuknat i covid-19.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs ett felaktig invånarantal.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons