Annons
Nyheter

Gröna Lunds ägare varslar: "Kan inte parera"

Koncernen Parks and Resorts, som äger flera av Sveriges största nöjesparker, varslar 110 heltidstjänster. Dessutom hann man erbjuda tusentals sommarjobbare arbete innan krisen slog till – arbetstillfällen som också kommer försvinna.
Ekonomi • Publicerad 11 maj 2020
Gröna Lund, en av Parks and Resorts viktigaste verksamheter, omsatte 671 miljoner kronor 2018. Arkivbild.
Gröna Lund, en av Parks and Resorts viktigaste verksamheter, omsatte 671 miljoner kronor 2018. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Parks and Resorts äger Gröna Lund, Kolmården, Furuvik och Skara Sommarland, och har runt 400 heltidsanställda. Nu varslas 110 av dem. Det är första gången någonsin bolaget lägger ett så stort varsel.

– Det är vansinnigt tungt. Förra året var det bästa någonsin, så vi åkte med all personal på studieresa till Orlando i USA för att lära av de bästa i branschen. Från det till att nu tvingas skilja sig från duktiga medarbetare känns fruktansvärt orättvist, säger vd Christer Fogelmarck.

Annons

Enligt honom är inte Parks and Resorts problem för dåliga marginaler.

– Vi har haft en buffert som kan parera två dåliga år i rad. Men ingen kan parera intäkter som minskar med 80 procent, säger Christer Fogelmarck.

2019 omsatte koncernen drygt 1,4 miljarder kronor. Det bästa scenariot man nu jobbar efter är att omsättningen halveras, medan det värsta scenariot är en miljard i missade intäkter.

– Det skulle innebära ett negativt resultat på upp till en halv miljard, och det skulle bolaget inte klara av med befintliga medel. Men vi har goda relationer med vår bank och finansiärer, så vi skulle kunna låna och övervintra. Det är ingen fara för att bolaget inte kommer klara sig, frågan är hur sargade vi blir, säger Christer Fogelmarck.

Förbokade biljetter

Gröna Lund och Skara Sommarland faller under regelverket för allmänna sammankomster, där det nu finns en maxgräns på 50 personer.

– Polisen gör tolkningen att begränsningen för 50 personer gäller oavsett om det är en liten konsertlokal eller en park på tusentals kvadratmeter. Vi tycker att man borde ta hänsyn till hur stort området är, säger Fogelmarck.

Bolaget hoppas på ett nytt besked från Folkhälsomyndigheten inom de närmaste tio dagarna.

Hittills är Kolmården den enda av koncernens parker som öppnat, men det i en helt annan form än vanligt. Normalt har djurparken 10 000-12 000 gäster per dag, men nu har det varit mellan 2 000 och 3 000.

– Alla måste förboka sina biljetter och får då en ankomsttid, för att inte komma dit samtidigt. Sen håller man avstånd inne i parken på samma sätt som i affären. Det blir en annan upplevelse men vi kan i alla fall hålla öppet, säger Christer Fogelmarck.

Om man får klartecken att öppna Gröna Lund kan en liknande lösning bli aktuell där. En annan modell är att ha olika perioder där ett antal personer får komma in på förmiddagen och sen lämna till eftermiddagen, då nästa gäng kommer in. Allt för att undvika köer.

200 sommarjobbare

Annons

Planen var att i år anställa 3 350 sommarjobbare, men det har givetvis förändrats. När djurparken Furuvik öppnar till helgen kommer man sammanlagt att ha runt 200 sommarjobbare där och på Kolmården. Om Gröna Lund och Skara sommarland får klartecken att öppna tror bolaget att man kan erbjuda ett antal hundra sommarjobb.

– Vi kommer också behöva personal som ser till att människor håller social distans, säger Christer Fogelmarck.

Rättad: I en tidigare version av texten förekom en felaktig siffra gällande hur många anställda koncernen har.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons