Annons
Nyheter

Åtta vidare i jakten om ledarposten i Tories

Åtta personer har nu klarat sig genom den första gallringen om vem som ska bli nästa ledare för Konservativa partiet i Storbritannien – och därmed premiärminister – efter Boris Johnson.
Storbritannien • Publicerad 12 juli 2022
Montage av torypolitikerna Rishi Sunak, Tom Tugendhat och Penny Mordaunt, tre av toppnamnen när Torypartiet i Storbritannien väljer ny partiledare.
Montage av torypolitikerna Rishi Sunak, Tom Tugendhat och Penny Mordaunt, tre av toppnamnen när Torypartiet i Storbritannien väljer ny partiledare.Foto: AP/TT
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson lämnar 10 Downing street under måndagen för ett besök i centrala London.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson lämnar 10 Downing street under måndagen för ett besök i centrala London.Foto: Stefan Rousseau/AP/TT

Kandidaterna som fortfarande har chansen att bli partiledare är den tidigare finansministern Rishi Sunak, nuvarande finansministern Nadhim Zahawi, handelsminister Penny Mordaunt, utrikesminister Liz Truss, parlamentsledamoten Tom Tugendhat, tidigare utrikesministern Jeremy Hunt, Kemi Badenoch som bland annat suttit som jämställdhetsminister och Suella Braverman som varit justitieminister för England och Wales. Det rapporterar brittiska medier.

De klarade alla att få ihop minst 20 nomineringar från konservativa parlamentsledamöter före klockan 19 på tisdagen, svensk tid.

Annons

Den tidigare hälsoministern Sajid Javid, som förra veckan avgick i protest till Johnson, var en av dem som inte fick nog stöd för att fortsätta.

Första steget i gallringen

Kandidaterna som lyckats passera det första nålsögat kommer att delta i en omröstning under onsdagen. I den omröstningen måste kandidaterna få stöd av minst 30 konservativa ledamöter för att gå vidare till en andra röstomgång under torsdagen.

På torsdag hålls den andra omröstningen, på fredag den tredje och på måndag en fjärde, om det krävs.

När det är fyra kandidater kvar kommer de att få frågan om att vara med i en sista omröstning, enligt Graham Brady. Han är ordförande i 1922-kommittén, den partigrupp i parlamentet som styr processen för hur en ny partiledare för Tories ska utses.

Senast torsdagen den 21 juli ska det bara finnas två kandidater kvar.

Flera favoritnamn

Den tidigare finansministern Rishi Sunak är ett av toppnamnen och har säkrat stöd från ett 40-tal parlamentsledamöter, enligt BBC.

– Vi måste återvända till traditionella konservativa, ekonomiska värderingar – och det betyder ärlighet och ansvar, sade Sunak under ett möte i samband med att han lanserade sin partiledarkampanj.

En annan storfavorit är handelsminister Penny Mordaunt som för närvarande har stöd från ett tjugotal ledamöter.

Ny ledare i september

Under sommaren kommer de två slutliga partiledarkandidaterna att resa runt i landet och samla stöd. Vem som sedan väljs till partiledare – och därmed premiärminister – avgörs genom poströstning av de drygt 160 000 Torymedlemmarna. Resultatet ska tillkännages den 5 september.

Johnson kommer att stanna kvar som premiärminister tills dess – något som oppositionspartiet Labour har försökt stoppa. Partiet har försökt få till en misstroendeomröstning mot Johnson på onsdag, men har hittills inte fått gehör för det.

Annons

"Eftersom premiärministern redan har avgått och en ledarskapsprocess pågår, anser vi inte att detta är en värdefull användning av parlamentarisk tid", uppger en regeringskälla för Daily Telegraph.

Fakta: Boris Johnsons avgång

Beskedet att Boris Johnson avgår som partiledare och premiärminister kom förra veckan efter att ett femtiotal ministrar och högt uppsatta politiker avgick i protest mot hans ledarskap.

Johnson har på kort tid varit involverad i flera skandaler, varav den senaste, den så kallade "Pincher-skandalen", var droppen som fick bägaren att rinna över. Skandalen följer i sin tur på det som i brittisk press kallas "partygate", och en efterföljande misstroendeomröstning inom Tories, som Johnson överlevde men där 41 procent av partiets parlamentsledamöter inte stödde honom.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons