Annons
Nyheter

Patient avled i transport mellan avdelningar

Coronaviruset • Publicerad 8 mars 2021
En man som vårdades för covid-19 på Nyköpings lasarett avled på väg till intensivvårdsavdelningen. Arkivbild.
En man som vårdades för covid-19 på Nyköpings lasarett avled på väg till intensivvårdsavdelningen. Arkivbild.Foto: Bertil Ericson/TT

En svårt sjuk patient avled när han transporterades mellan två avdelningar på Nyköpings lasarett. När regionen utredde fallet upptäcktes flera brister i rutinerna rapporterar SVT Sörmland.

Mannen vårdades för covid-19 på en medicinavdelning när hans tillstånd försämrades. På vägen till intensivvårdsavdelningen drabbades han av akut hjärtinfarkt.

Annons

Regionen har konstaterat att personalen gjort flera avsteg från rutinerna i samband med vården av mannen. Bland annat flyttades han inte omedelbart över till intensiven, utan först höjdes syrenivån i syrgasmasken han hade. När han väl skulle transporteras användes inte syrgasmasken.

Utredningen efter dödsfallet visar att mannens liv troligtvis inte hade kunnat räddas, men regionen har nu sett över rutinerna för syrgasbehandling och bestämt att den inte får avbrytas för till exempel en transport utan att en läkare godkänt det.

Regionen har även gjort en lex Maria- anmälan, skriver SVT.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons