Annons
Nyheter

Paus i samtalen om nytt Iranavtal

Världsmarknadspriset på råolja stiger sedan EU:s utrikeschef Josep Borrell meddelat att försöken att få till ett nytt kärnenergiavtal med Iran tagit paus.
Externa faktorer ligger bakom beslutet, enligt Borrell.
Ekonomi • Publicerad 11 mars 2022
EU:s utrikeschef Josep Borrell meddelar att samtalen om ett nytt kärnenergiavtal med Iran har tagit paus. Arkivbild
EU:s utrikeschef Josep Borrell meddelar att samtalen om ett nytt kärnenergiavtal med Iran har tagit paus. ArkivbildFoto: Yves Herman AP/TT

Parterna i förhandlingarna befann sig mycket nära en uppgörelse när överläggningarna avbröts, enligt Josep Borrell.

"En sluttext ligger i allt väsentligt på bordet", skriver han i ett inlägg på det sociala nätverket Twitter.

Annons

Han sade dock ingenting om förhandlingarna skulle återupptas och i så fall när det skulle kunna ske.

Priset på ett terminskontrakt för leverans av så kallad brentolja nästa månad lyfter med 3,5 procent till 113 dollar per fat efter beskedet från Wien.

Vid förhandlingsbordet sitter förutom Iran och EU även delegationer från Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Ryssland och Kina och USA.

Redan tidigare i veckan har diplomater varnat för att den ryska invasionen av Ukraina och västliga sanktioner försämrar förutsättningarna för att göra upp om ett nytt kärnenergiavtal med Iran.

Iran har inför den senaste rundan samtal i Wien fortsatt anrika uran och har enligt Bloomberg i nuläget nästan tillräckligt för att kunna bestycka kärnvapen.

Iran har konsekvent förnekat att landets kärnenergiprogram syftar till att utveckla kärnvapen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons