Annons
Nyheter

Påven ber om Kanadas urbefolkning om ursäkt

Påve Franciskus ber om ursäkt för de övergrepp som begicks mot Kanadas ursprungsbefolkning i skolor drivna av katolska kyrkan.
Kanada • Publicerad 1 april 2022
Delar av urbefolkningens delegation i Vatikanen på torsdagen.
Delar av urbefolkningens delegation i Vatikanen på torsdagen.Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT

Ursäkten kom i ett möte i Vatikanstaten med representanter för urbefolkningen, och påven uttryckte även "skam" för den roll kyrkan spelat i "övergreppen och avsaknaden av respekt mot er identitet, er kultur och era religiösa värderingar".

Företrädare för ursprungsbefolkningen säger att de ser fram emot ett besök av påve Franciskus i Kanada i sommar, som den katolske ledaren hoppas kunna genomföra.

Annons

– Det här är en dag vi har väntat på. Ett historiska första steg, men bara ett första steg, säger Fred Kelley, andlig rådgivare för delegationen som åkte till Vatikanen.

Trudeau: Mycket återstår

Kanadas premiärminister Justin Trudeau välkomnar också påvens ord, men säger även han att mycket arbete ännu återstår innan såren kan läka.

– Dagens ursäkt är ett steg i rätt riktning för att erkänna sanningen så att de historiska felen kan rättas, säger han.

– Som land får vi aldrig glömma de ofattbara tragedier som inträffade och vi måste hedra de barn som försvann och aldrig kom hem.

150 000 barn i skolorna

Skolorna drevs av katolska kyrkan på uppdrag av de kanadensiska myndigheterna, med det uttalade syftet att "assimilera" barnen. Flera utredningar pågår och enligt myndigheterna antas över 4 000 barn ha försvunnit på skolorna. Så sent som i början av mars hittades vad som tros vara 169 omärkta barngravar vid en tidigare skola i norra Alberta.

Cirka 150 000 barn från ursprungsbefolkningen tvingades gå i skolorna mellan 1831 och 1996. Där utsattes många av dem för vanvård och övergrepp, enligt en sanningskommission.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons