Annons

Påven når inte Putin – kritiserar patriarken

Påve Franciskus har försökt komma i kontakt med Rysslands president Vladimir Putin, men denne svarar inte.
Han säger sig inte heller få gehör hos den rysk-ortodoxe patriarken.
Ryssland/Vatikanstaten • Publicerad 3 maj 2022
Den rysk-ortodoxa kyrkans patriark Kirill framträder med jämna mellanrum tillsammans med presidenten Vladimir Putin. Här träffade han påve Franciskus i Kuba för några år sedan. Arkivbild.
Den rysk-ortodoxa kyrkans patriark Kirill framträder med jämna mellanrum tillsammans med presidenten Vladimir Putin. Här träffade han påve Franciskus i Kuba för några år sedan. Arkivbild.Foto: L'Osservatore Romano/poolfoto via AP/TT

Påven talade tidigt i telefon med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, men avvaktade med att höra av sig till Rysslands dito som en tydlig gest. Efter 20 dagars krig sökte han kontakt med Vladimir Putin via ombud, berättar den katolska kyrkans överhuvud i en intervju med den italienska tidningen Corriere della Sera.

– Vi har ännu inte fått något svar och vi fortsätter att insistera, även om jag befarar att Putin inte kan och inte vill ha detta möte just nu, säger påve Franciskus.

Annons

Han har inga planer på att resa till Kiev, men har skickat kardinaler i sitt ställe.

– Först behöver jag resa till Moskva, först måste jag träffa Putin. Men jag är också en präst, vad kan jag göra? Jag gör vad jag kan. Om Putin skulle öppna sin dörr..., säger påven.

När han får en fråga om huruvida den rysk-ortodoxa kyrkans patriark Kirill skulle kunna bidra till att beveka den ryske presidenten beskrivs det hur påven skakar på huvudet.

– Jag pratade med Kirill i 40 minuter via Zoom. Under de första 20, med ett kort i hand, läste han upp allt som skulle rättfärdiga kriget för mig. Jag lyssnade och sade till honom: Jag förstår ingenting av det här. Min bror, vi är inte statens predikanter, vi kan inte använda det politiska språket utan endast Jesus språk.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons