Annons
Nyheter

Peking kopplar ytterligare grepp om Hongkong

Peking justerar Hongkongs valsystem, det står klart efter den inledande dagen av folkkongressens möte i Kina. De Pekingtrogna väntas få mer inflytande – ytterligare ett hårt slag mot regionens demokratirörelse.
Kina • Publicerad 5 mars 2021
Hongkongs högsta politiker Carrie Lam under Kinas folkkongress på fredagen.
Hongkongs högsta politiker Carrie Lam under Kinas folkkongress på fredagen.Foto: Andy Wong/AP/TT

Exakt hur centralregeringen i Peking kommer att förändra Hongkongs valsystem är ännu inte helt känt. Men Wang Chen, vice ordförande i den kinesiska folkkongressens ständiga utskott, bekräftar att man vill att den valkommitté som i dag utser Hongkongs högsta politiska ledare också ska nominera kandidater till den lagstiftande församlingen, Legco. Valkommittén anses allmänt vara kontrollerad av Peking.

Johan Englund, Kinaanalytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, konstaterar att det handlar om "rigorösa förändringar" av valsystemet.

Annons

– Valkommittén kommer också att utökas från cirka 1 200 till 1 500 personer. De nya 300 kommer att vara ytterligare etablissemangspersoner, säger Englund, som själv har bott och är utbildad i Hongkong.

Endast "patrioter"

Det kan röra sig om Pekingvänliga personer från näringslivet och kanske även från den konsultativa konferensen, ett politisk organ i Peking, säger han. I förlängningen kan detta innebära att prodemokratiska kandidater inte kommer att kunna väljas in i Hongkongs parlament.

Xia Baolong, Kinas ansvarige för Hongkong, förklarade vid mötet med folkkongressen att reformerna av valsystemet är nödvändiga för att säkerställa att endast "patrioter" har den politiska makten i Hongkong.

Knäckfrågan är hur man kommer att definiera en "patriot" och vem som gör den definitionen, säger Johan Englund.

– Valkommittén kommer att sortera vilka som får vara med och vilka som inte är tillräckligt patriotiska. Man måste älska landet, älska systemet och man får inte vara en anti-kinesisk kraft.

Tydlig kursändring

Tidigare har det betonats från centralt håll att Hongkong ska styras av Hongkongbor. När politiker nu säger att regionen ska styras av patrioter markerar det en tydlig kursändring.

I Hongkong är många nu förtvivlade.

"Meningslöst! Bara de som kommunistpartiet älskar kommer att vara i valkommittén", skriver en Twitteranvändare. "Världen måste medge att ett land, två system är över. Kina har gjort Hongkong totalitärt och kommunistpartiet kommer inte att tillåta några avvikande åsikter", skriver en annan.

Förändringarna i valsystemet var dock långt ifrån oväntade.

Pekings grepp om regionen har successivt hårdnat under senare år och ännu mer intensivt under förra året, då man införde en ny säkerhetslag. Lagen har lagt en våt filt över demokratiprotesterna och många av dem som ändå har protesterat har gripits av polis för att ha brutit mot den nya lagen.

Bara domstolen kvar

Annons

Samtidigt har hoppet levt hos demokratiaktivisterna. 2019 vann de stort i de lokala distriktsvalen, vilket kunde ha påverkat deras möjligheter att skapa majoritet i den lagstiftande församlingen. Men valet till den sköts upp och Peking verkar nu skjuta upp det ytterligare, till 2022.

Domstolen är nu kvar som enda självständiga makt, enligt Johan Englund, som dock tror att den nu står på tur att vara i fara.

– Peking har redan signalerat att man inte är glad över hur den agerar, säger han.

Rättad: I en tidigare version av texten fick Johan Englund fel efternamn.

Fakta: Hongkongs valsystem

Förändringarna i Hongkongs valsystem kommer att beslutas under det pågående mötet med Kinas folkkongress, landets lagstiftande församling.

Tidningen Global Times, trogen kommunistpartiet, rapporterar att när förslaget har klubbats av folkkongressen kommer dess ständiga utskott att skriva om delar av det som är känt som Hongkongs minigrundlag. Normalt brukar förändringar i den formellt göras av Hongkongs eget parlament.

Grundlagen skrevs i samband med att Hongkong lämnades över från Storbritannien till Kina 1997 och skulle säkerställa att formeln "ett land, två system" behölls. I och med Kinas förändringar i Hongkong menar många att det inte längre finns två system.

EU varnar Kina att beakta de politiska och ekonomiska konsekvenserna innan de ändrar valsystemet i Hongkong.

Chris Patten, Hongkongs sista brittiska guvernör, säger i en kommentar till organisationen Hong Kong Watch att "Kinas kommunistiska parlament har tagit sitt största steg hittills för att utplåna Hongkongs frihet".

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons