Annons
Nyheter

Pelletsläcka från fartyg syns på västkusten

Miljö • Publicerad 6 maj 2020
Plastkulor som förmodas vara från pelletsutsläppet från fartyget M/V Trans Carrier har nu hittats på den svenska västkusten. Arkivbild.
Plastkulor som förmodas vara från pelletsutsläppet från fartyget M/V Trans Carrier har nu hittats på den svenska västkusten. Arkivbild.Foto: Nesvold, Jon Olav/ NTB scanpix / TT

I februari läckte 13 ton pellets från fartyget M/V Trans Carrier ut i havet. Läckan skedde utanför Danmarks sydkust och nu syns spår av den på svenska västkusten, rapporterar Dagens Nyheter.

Organisationen Pelagiska säger sig ha hittat plastkulor, likt dem från läckan, i kustbandet på Otterön – och varnar om konsekvenserna.

Annons

– Fåglarna tror ju att det här är mat, säger Emil Olofsson på Pelagiska till DN.

Exakt hur mycket plast som flutit i land är oklart.

– Vi har gjort en uppskattning om att det ryms 10 000 stycken på en kvadratmeter. Det måste handla om miljoner pellets totalt, säger kollegan Tomas Eriksson.

Enligt uppgift till DN har kulor även hittats på andra håll längs västkusten. Fynd har även gjorts i Norge och Danmark.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons