Annons

Polen redo lämna över stridsflyg

Ukrainakriget • Publicerad 8 mars 2022
Två polska Mig-29-plan under en uppvisning med två USA-tillverkade F-16. Arkivbild.
Två polska Mig-29-plan under en uppvisning med två USA-tillverkade F-16. Arkivbild.Foto: Alik Keplicz/AP/TT

Polen är redo att förflytta alla sina stridsflyg till flygbasen Ramstein i Tyskland, uppger landets utrikesdepartement. Och polackerna kan göra det omedelbart och utan kostnad.

Mig-29-planen, alla från Sovjettiden som Ukrainas piloter har utbildning att flyga, skulle då stå till USA:s förfogande och kunna lämnas till Ukraina.

Annons

Polen begär enligt uttalandet att USA förser polackerna med redan använda stridsflyg med motsvarande kapacitet och att de är redo att förhandla om priset för dessa.

Polen uppmanar samtidigt andra Nato-länder som också har Mig-29-plan att också lämna över dem.

Rockaden är ett sätt för Nato att skicka stridsflyg till Ukraina utan att behöva lära upp ukrainska piloter. Tidigare har idén stupat på att USA inte har stridsplan som kan levereras omedelbart till Polen; att landet nu kan tänka sig begagnade plan kan lösa den knuten.

USA har tidigare också uttryck oro för att Ryssland skulle tolka en förflyttning av stridsflyg som att USA blir en aktiv part i striderna.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons