Annons
Nyheter

Polisen: Långt ifrån färdiga med gripanden

Hittills har polisen identifierat 130 personer efter påskhelgens våldsamma upplopp. 87 misstänks för brott och 10 av dessa har frihetsberövats.
Brott • Publicerad 4 maj 2022
I samband med att den högerextreme politikern Rasmus Paludan fått tillstånd att arrangera en allmän sammankomst i Sveaparken i Örebro på långfredagen uppstod våldsamma upplopp.
I samband med att den högerextreme politikern Rasmus Paludan fått tillstånd att arrangera en allmän sammankomst i Sveaparken i Örebro på långfredagen uppstod våldsamma upplopp.Foto: Pavel Koubek/TT
Med hjälp av allmänhetens inskickade bilder och filmer har polisen ett "väldigt gott utredningsläge" just nu, säger Jonas Hysing, nationell kommenderingschef. Arkivbild.
Med hjälp av allmänhetens inskickade bilder och filmer har polisen ett "väldigt gott utredningsläge" just nu, säger Jonas Hysing, nationell kommenderingschef. Arkivbild.Foto: Maja Suslin/TT

I samband med att den högerextreme provokatören Rasmus Paludan aviserat koranbränningar under påskhelgen uppstod våldsamma upplopp på flera platser i Sverige. Bland annat i Linköping, Norrköping, Örebro och Malmö.

Hittills har 130 personer identifierats som deltagare i kravallerna, tio av dessa har frihetsberövats och 77 misstänks utöver det för brott. Polisen uppskattar även att ytterligare 200 till 300 personer sannolikt kommer att identifieras.

Annons

– Det är fler gripanden att vänta i den här utredningen. Vi är långt ifrån färdiga, säger Jonas Hysing och fortsätter:

– Vi jobbar på väldigt intensivt och med ett högt tempo för att identifiera de här personerna och så småningom lagföra dem.

2 000 bilder från allmänheten

Under påskhelgen öppnades en tipsfunktion där allmänheten kunde dela med sig av filmer och bilder från upploppen via polisens hemsida. Det material som mottogs där har varit till stor hjälp i utredningen, menar Hysing.

– Allmänheten har lämnat över 2 000 bilder och filmer till oss. Det tillsammans med vårt eget material från kroppsburna kameror, fasta kameror och annat så har vi ett väldigt gott utredningsläge just nu, säger han.

Två misstänks för dråpförsök

Framgent fortsätter den intensiva utredningen och i och med det gedigna materialet kan det pågå i en tid framöver, säger kommenderingschefen. Hur många som arbetar med utredningen vill han däremot inte gå in på.

– Men det är en omfattande utredning som är prioriterad så det är betydligt fler än vad vi har vid våra andra utredningar, säger Hysing.

87 av de 130 identifierade personerna misstänks för olika brott. Bland annat grovt sabotage mot blåljusverksamhet och våldsamt upplopp, men även grövre brott.

– Just nu är det två misstänkta för försök till dråp genom att försöka köra på poliser med fordon, säger Hysing.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons