Annons
Nyheter

Polisen avslår koranbränning i Rosengård

Polisen avslår Salwan Momikas ansökan om att bränna en koran i stadsdelen Rosengård i Malmö på lördagen, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.
Brott • Publicerad 21 september 2023
Ett 20-tal bilar sattes i brand i samband med upploppet i Rosengård i början av september. Arkivbild.
Ett 20-tal bilar sattes i brand i samband med upploppet i Rosengård i början av september. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– Vi ser inte att man kan genomföra en allmän sammankomst på Rosengård och också garantera allmän ordning och säkerhet vid den här allmänna sammankomsten och i dess omedelbara närhet, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson vid polisen, till TT.

– Vi ser en konkret risk för arrangör, för allmänhet och för polispersonal, tillägger han.

Annons

Polisen har fört en dialog med Salwan Momika om en alternativ plats men han var inte intresserad av att vara utanför Rosengård.

I början av september brände Salwan Momika en koran på Värnhemstorget i Malmö, vilket utlöste ett våldsamt upplopp i Rosengård sent på kvällen.

Bilar och garage sattes i brand och sten kastades mot polisen.

Tre minderåriga pojkar som misstänks för inblandning hämtades på torsdagsmorgonen in av polis, rapporterar Sydsvenskan. En av pojkarna misstänks för att ha tänt eld på ett garage vilket ledde till att 20 bilar förstördes.

Sedan tidigare sitter dessutom två personer frihetsberövade – dels en 18-årig man och dels en 17-årig pojke som misstänks för våldsamt upplopp, mordbrand och sabotage mot blåljusverksamhet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons